Tekst objavljen: 29.03.2020 9:00        


Cenovni rat između Moskve, Rijada i Vašingtona preti nastanku epohe kada će vrednost nafte biti 20 dolara po barelu, navelo je japansko izdanje Nihon kejdzaj

Šta nam predstoji posle trenutnog ekonomskog rata između SAD, Rusije i Saudijske Arabije?

„Tri stuba – SAD, Rusija i Saudijska Arabija – pokrenula su diskusiju o tome ko će koga da toleriše, stavivši kocku na hegemoniju na tržište nafte, zbog čega i druge zemlje koje proizvode naftu trpe. Svuda su znaci bankrota. Nema izgleda za povećanjem cena“, navodi izdanje.

Prema navođenju izdanja, zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa, trpeće drugi proizvođači nafte.

Venecuela je od Međunarodnog monetarnog fonda tražila pet milijardi dolara za borbu protiv bolesti, a sličnu sumu tražio je i Iran, prvi put od 1962. godine. Izdanje navodi da je Iran druga zemlja OPEK-a po obimu proizvodnje nafte, iako je pod američkim sankcijama.

Cenovni rat je težak udarac i za afričke članove naftnog kartela, navelo je izdanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Ruski predsednik Vladimir Putin pomno posmatra situaciju sa američkom naftom iz škriljaca. Malo je verovatno da će se on zbližiti sa Saudijskom Arabijom. Dok se trio takmiči u tome ko će duže istrajati, članovi OPEK-a mogu da počnu da se odvajaju od te organizacije, jer neće moći da održe taj tempo“, prenelo je izdanje.

Ukoliko se takav scenario ostvari, OPEK bi ponovo mogao da postane organizacija u koju ulaze samo zemlje Persijskog zaliva koje proizvode naftu , zaključio je Nihon kejdzaj.

Podsetimo, članice sporazuma OPEK plus nisu uspele 6. marta da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte. Moskva je predlagala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Rijad tražio da se proizvodnja nafte dodatno smanji. Zbog toga su od 1. aprila ukinuta ograničenja proizvodnje u zemljama-članicama bivšeg saveza.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja koronavirusa, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija SAD saudijska arabija ekonomski rat opek nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana