Tekst objavljen: 16.10.2020 10:15        


Ugovor o kupoprodaji Komercijalne banke potpisan je u februaru ove godine. Danas, osam meseci posle, stižu nove informacije iz resornog ministarstva

Šta se dešava sa prodajom Kombanke?

"Prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci u završnoj je fazi, a zatvaranje transakcije se očekuje do kraja godine", rekli su u Ministarstvu finansija za "Politiku".

Proces se odvija u skladu sa kupoprodajnim ugovorom i pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu ovu materiju, pojašnjavaju.

"U ovoj konkretnoj transakciji potrebne su dozvole organa za zaštitu konkurencije i centralnih banaka više zemalja. Dobijanje dozvola je u toku, a sve se odvija unutar predviđenih vremenskih rokova", kažu u resornom ministarstvu.

Svim akcionarima koji su na to imali pravo isplaćene su dividende iz prethodnog perioda, kao i dividende iz 2019. godine, jer je isplata zaostalih dividendi jedan od uslova za zatvaranje transakcije. Takođe, isplaćene su sve nagrade zaposlenima koje su predviđene po kolektivnom ugovoru i ostalim aktima banke, kažu u Ministarstvu finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsećanja radi, Skupština Komercijalne banke je još u avgustu usvojila odluke o raspodeli dobitka i neraspoređenog dobitka iz prethodnih šest godina. Početkom oktobra isplaćene su dividende za poslovni period od 2014. do 2019. godine. Ukupna neisplaćena dobit iz ranijih godina koja je morala da se isplati iznosi 104 miliona evra, odnosno 12,27 milijardi dinara, a pripada državi kao najvećem akcionaru, zatim bivšim akcionarima poput EBRD-a i nemačkog i švedskog fonda, čiji je udeo država ranije isplatila, kao i malim akcionarima.

Ovih poslednjih, čijim se akcijama jedino trgovalo na berzi, jeste oko petnaestak odsto. Vlasnici običnih akcija dobili su 723,4 dinara po akciji, dok su vlasnici prioritetnih akcija dobili 108,4 miliona dinara, odnosno 290,2 dinara po akciji. Država je slovenačkoj NLB banci u vlasništvu američkog investicionog fonda prodala svojih 83,23 odsto akcija.

Podsećanja radi, akcije Srbije u Komercijalnoj banci prodate su za 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju NLB mora da isplati Republici Srbiji za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina komercijalne banke nlb banka prodaja kombanke kombanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana