EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 05.07.2020 15:00        


Pripadnici starijih starosnih grupa, „Bejbi bumera“ i „Generacije iks“, duplirali su ulaganja u kriptovalutu bitkoin (BTC) svakog meseca od februara, pokazuju podaci koje su prikupili analitičari londonske platforme Mod benking (Mode Banking)

Stariji više ulagali u bitkoin tokom pandemije

Podaci ukazuju na šire prihvatanje te kriptovalute, koja je do sada uglavnom privlačila pažnju mladih.

U „Bejbi bumere“ spadaju rođeni od kraja Drugog svetskog rata do sredine 1960-ih, a u „Generaciju iks“ od sredine 1960-ih do 1979. godine.

Rast investicija u bitkoin Mod benking je zabeležio u martu, kada je došlo do kraha na svetskim tržištima, a mnoge zemlje uvele restriktivne mere zbog epidemije korona virusa.

Kako se pandemija razvijala, „Bejbi bumeri“ i pripadnici „Generacije iks“ nastavili su da povećavaju investicije na platformi Mod. Pripadnici te dve generacije investirali su u bitkoin 2,24 puta više u martu nego u februaru, u aprilu 4,49 puta više, a u maju neverovatnih 8,88 puta više.

Istraživanjem je upoređen prosečni mesečni rast investicija u bitkoin među različitim generacijama pre i tokom pandemije korona virusa.

„Milenijalci“, rođeni od 1980. do sredine 1990-ih, i pripadnici „Generacije zed“ (rođeni između sredine 1990-ih i početka 2010-ih) dominirali su na lestvici investicija koje su mesečno rasle 118 odsto pre epidemije i 125 odsto tokom nje.

U januaru i februaru, pre epidemije, ulaganja starijih generacija u bitkoin rasla su gotovo duplo sporije od investicija mlađih generacija (61 odsto u poređenju sa 118 odsto).

Međutim, tokom pandemije, „Bejbi bumeri“ i pripadnici „Generacije iks“ ubrzali su investicije znatno više od „Milenijalaca“ i pripadnika „Generacije zed“ (107 prema 125 odsto).Direktor Mod benkinga Dženis Legler rekao je da grupa veruje da su to „veoma zanimljivi nalazi koji potencijalno mogu da otkriju neviđenu promenu u načinu na koji danas razmišljaju investitori, kao rezultat pandemije“.

„Bitkoin postaje popularan među svim starosnim grupama i svake nedelje ga prihvata sve više vodećih investitora. Očekivali smo da će ‘Milenijalci’ nastaviti da kupuju kriptovalute, ali za rast industrije izuzetno je perspektivnije što vidimo da su iskusniji investitori sve zainteresovaniji za bitkoin“, kazao je Legler.

Virtuelna valuta „Bitkoin“prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga. „Bitkoin“omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Ali, lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pandemija bitkoin stariji više ulagali ulganje u bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana