Tekst objavljen: 17.08.2022 12:55        


Suša zbog koje su smanjeni vodotokovi utiče na smanjenje proizvodnje struje ali i na ugrožavanje plovnih puteva, pre svega Dunavom, kojim ide glavnina izvoza žitarica i uvoza uglja, izjavio je danas agroekonomski analitičar Žarko Galetin

"Suša ugrožava plovne puteve Dunavom kojima ide glavnina izvoza žitarica i uvoza uglja"


Galetin je za televiziju N1 izjavio da je zbog suše i 16 hidroelektrana u Srbiji, koje proizvode 38 odsto ukupne proizvodnje elektrinčne energije, smanjilo proizvodnju za trećinu.

"Ako se nastavi ovakav sušni period nijedan scenario nije isključen. Postoji opasnost da svi plovni putevi Dunavom budu blokirani. Bićemo u ogromnom problemu", rekao je Galetin.

Istakao je da se Srbija snabdeva ugljem uzvodnim tokom Dunava, a gvožđem nizvodnim tokom, kuda ide i izvoz žitarica, preciznije preko rumunske luke Konstanca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Preko milion tona robe, što pšenice, što kukuruza, što je hiljadu barži nosivosti hiljadu tona, prolazi kroz Konstancu. Skoro polovina izvoza kukuruza i jedna trećina pšenice ide kroz Konstancu. Železara Smeredevo zavisi od uvoza gvožđa iz ukrajinske luke", rekao je Galetin i dodao da je od ruske invazije na Ukrajinu za "50 odsto povećana cena transporta jer se izvozi roba na Crno more, rizično područje".

Za stanja na rekama, čak i najvećim poput Dunava i Save, na kojima se uklanjaju nanosi peska na najkritičnijim tačkama da bi zbog niskog vodostaja ostale plovne, Galetin je rekao da "čitava situacija deluje apokaliptično".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plovni putevi suša dunav žarko galetin žitarice metali transport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana