Tekst objavljen: 06.06.2024 16:15        


Credit Suisseov i UBS-ov izveštaj o bogatstvu “Global Wealth Report 2023” pokazao je da je nejednakost očigledna ne samo unutar zemalja, već i među samim nacijama širom Evrope

Švajcarci napravili zanimljivu računicu: Crnogorci bogatiji od Hrvata Detalji iz Podgorice i TivtaIzveštaj, koji je tretirao podatke iz 2022. godine, meri bogatstvo po odrasloj osobi u evropskim zemljama i u prosečnim i u medijalnim izrazima, naglašavajući ekonomske razlike.

Neto vrednost ili “bogatstvo” definiše se kao vrednost finansijske imovine plus stvarna imovina (uglavnom stambeni prostor, nekretnine) koju domaćinstva poseduju, minus njihovi dugovi.

Švajcarska i Luksemburg prednjače na rang listi, sa najvišim srednjim bogatstvom po odrasloj osobi od 650.737 evra, odnosno, 556.458 evra, respektivno, što ih čini najbogatijim zemljama u Evropi. Ove brojke naglašavaju finansijsku robusnost ovih zemalja, što se može pripisati njihovom snažnom bankarskom sektoru, visokom nivou prihoda i povoljnoj ekonomskoj politici.

Island, Danska i Norveška takođe pokazuju izvanredne cifre bogatstva, sa prosečnim bogatstvom po odrasloj osobi od 473.210 evra, 389.320 evra i 365.943 evra, respektivno. Ove nordijske zemlje poznate su po visokom životnom standardu i opsežnim sistemima socijalne zaštite.

Među prvih pet evropskih ekonomija, bogatstvo po odrasloj osobi kretalo se od 210.228 evra u Italiji do 296.519 evra u Francuskoj, a sledi Velika Britanija sa 287.543 evra.

Crna Gora na iznenađujuće visokoj poziciji

Prema ovim podacima, prosečno bogatstvo crnogorskog odraslog građanina iznosi 77.778 evra, što Crnu Goru pozicionira iznenađujuće visoko, s obzirom da zvanični podaci Evrostata pokazuje da je država tek na polovini evropskog proseka, po paritetu kupovne moći, piše Investitor.

Crna Gora se tako našla ispred osam zemalja Evropske unije, uključujući i susednu Hrvatsku.


Nivo bogatstva niži u zemljama istočne Evrope i Balkana

Nasuprot bogatim zemljama, nekoliko istočnoevropskih zemalja pokazuje mnogo niže nivoe bogatstva po odrasloj osobi. Na primer, izveštaji Litvanije, Slovačke i Mađarske imaju iznose od 66.041, 58.998 i 56.361 evra, respektivno.

Ove niže brojke naglašavaju ekonomske izazove sa kojima se ove zemlje suočavaju, uključujući niže plate i manje razvijena finansijska tržišta.

Na dnu grafikona, Bosna i Hercegovina i Turska imaju najniže prosečno bogatstvo po odrasloj osobi od 31.902 odnosno 16.693 eura.

Medijalno bogatstvo po odrasloj osobi

Medijalno bogatstvo je verovatno značajniji pokazatelj o imućnosti prosečne osobe, prema izveštaju.

Island je predvodio listu sa prosečnim medijalnim bogatstvom od 392.396 evra po odrasloj osobi. Luksemburg sledi sa 342.559 evra.

Belgija je takođe visoko rangirana po ovom pokazatelju, sa 237.357 evra, što ukazuje na njenu stabilnu ekonomiju i dobro raspoređeno bogatstvo među njenom populacijom.

S druge strane, Turska ima najniže medijalno bogatstvo po odrasloj osobi od 5.212 evra, što ilustruje značajne ekonomske izazove i nejednakosti. Crna Gora i po ovom parametru ima odličan rezultat, sa iznosom od 41.252 evra.

Podaci o medijalnom bogatstvu naglašavaju različite ekonomske pejzaže unutar Evrope, pri čemu zemlje Severne i Zapadne Evrope generalno pokazuju veće nivoe bogatstva u poređenju sa zemljama iz južne i istočne Europe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bogatstvo bivša jugoslavija Hrvatska Crna Gora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana