Tekst objavljen: 08.01.2020 10:55        


Posla ima za auto-mehaničare, kuvare, bravare, metalostrugare, vozače, ali radne snage nema dovoljno jer odlazi u inostranstvu zbog bolje plaćenih poslova i uslova rada

Sve je teže nadoknaditi manjak majstora

Radnici iz Severne Makedonije, Albanije, Azerbejdžana, Tadžikistana, Turske… To je sve češće svakodnevica na gradilištima u Srbiji. Takvi radnici uglavnom rade na privremeno-povremenim poslovima ili na crno i najčešće obavljaju najteže fizičke poslove, jer nisu dovoljno kvalifikovani.

Oni stručniji, koji pripadaju armiji domaće radne snage, a među njima su i bravari, metalostrugari, vozači, sve više se iseljavaju iz zemlje, jureći za boljom zaradom. Kako ističe Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije, problem je u tome što je manjak stručnog kadra sve teže nadoknaditi.

– Domaća operativna i građevinska industrija odavno su ugušene, a radna snaga se već godinama odliva zbog bolje plaćenih poslova i uslova rada u inostranstvu. Najveći problem je što nam nedostaju majstori različitih profila, zanatlije, kvalifikovani rukovaoci mašinama... – ističe Rodić i dodaje da je rešenje u dualnom obrazovanju, podmlađivanju zanatskog kadra, povećanju plata i poboljšanju uslova rada.

Isti problem tišti i razvijene ekonomske sile, koje su zbog toga morale da otvore granice za rad strancima. Kod nas ne postoje zvanični propisi za masovniji uvoz radne snage, sem predloženih izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca, kojim se pojednostavljuje postupak prilikom izdavanja radnih dozvola strancima po osnovu zapošljavanja.

Osim trenutnog nedostatka radne snage, odlazak stručnih kadrova, koje nema ko da zameni, u budućnosti će stvoriti još veće probleme. Zbog toga, ocenjuje Rodić, u Srbiji uskoro neće imati ko ni da održava infrastrukturu: puteve, železnicu, termoelektrane…

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Stručnjaci nam odlaze, a ne školuje se ni dovoljno majstora, poput zidara ili tesara. Zato ćemo morati da angažujemo strane kompanije koje će tražiti i nekoliko puta višu cenu za održavanje domaće infrastrukture – upozorava Rodić.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da najveće učešće u zapošljavanju sa evidencije biroa rada imaju sledeći obrazovni profili: inženjeri elektrotehnike, elektronike i informaciono-komunikacionih tehnologija, stručnjaci za bankarstvo i finansije, diplomirani pravnici, lekari sa specijalizacijom, profesori engleskog i nemačkog jezika, profesori fizike i matematike, ali i prodavci, automehaničari, kuvari, bravari, krojači, konfekcionari, kelneri, metalostrugari, vozači...

Posla ima i za ekonomske tehničare, mašinske tehničare, poljoprivredne tehničare za proizvodnju bilja, medicinske sestre, prehrambene i tehničare za biotehnologiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
majstori radna snaga odlazak radne snage migracija nedostatak kvalifikovanih radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana