Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 18.10.2021 12:55        


Brojnim proizvodima cene strahovito rastu i na američkom tržištu su u septembru bile najviše u proteklih 30 godina sa godišnjim rastom od 5,4 odsto, a inflacija raste i u drugim delovima sveta

Švedski recept: Dok inflacija skače širom sveta, kod njih cene miruju Stokholm


Ako se pitaju finansijski stručnjaci koje je anketirao Marketvoč, razlog je jasan.

Pandemija Covida-19 i odgovor politike na nju te epidemiološka ograničenja i vladini podsticaji, pokrenuli su veliki prelazak s potrošnje usluga na potrošnju robe. Kupovina trajne robe u SAD-u je u martu bila 26 odsto iznad uobičajenog nivoa. Pojednostavljeno rečeno, građani su lani zbog pandemije trošili manje, da bi ove godine - postepenim jenjavanjem pandemije - potrošnja eksplodirala.

- Dovoljno je reći da savremeni proizvodni sektor, koji koristi uobičajene 'just-in-time' lance snabdevanja i ima zanemarive rezerve, ne može zadovoljiti takav skok potražnje. Budući da se rastuća potražnja suočila s relativno fiksnom ponudom, cena trajne robe naglo je skočila na sadašnjih 11 odsto iznad trenda pre pandemije, rekao je Dhaval Joši, glavni strateg kompanije BCA Research Counterpoint.

Ta činjenica sugeriše jednu jasnu vezu između epidemioloških ograničenja. Potvrda takve veze se može naći i u podacima o inflaciji u Švedskoj. To je država koja je od početka pandemije imala drugačiji, znatno liberalniji pristup od ostatka sveta. A sada je inflacija u Švedskoj oko tri boda manja nego u SAD.

Opet, objašnjenje je logično. Kako su epidemiološke mere u Švedskoj bile bitno opuštenije, pa nije ni bilo "lockdowna", u zemlji je zabeležen bitno manji pad potrošnje, pa je stoga i posledični rast potrošnje takođe bio manji. A u skladu sa tim i poremećaj odnosa ponude i potražnje bio je umereniji, pa je onda i rast cena bio manji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ono čemu nas uči švedsko iskustvo je da će se cene na kraju stabilizovati.

- Rastuća tražnja za trajnim proizvodima se smiruje. Od marta je već smanjena za 15 odsto, ali je potrban dalji pad od 7 odsto kako bi se postigao trend pre pandemije, što mi u potpunosti očekujemo. Uostalom, ne možete da posedujete baš tako veliki broj telefona i polovnih automobila, rekao je Joši.

Što se tiče cena usluga, tu je situacija nešto drugačija, jer nije bilo smisla da kompanije za usluge smanjuju cene, jer njhiovi korisnici ionako nisu mogli da dobiju te usluge.

- U međuvrmenu, statističari su nastavili da beleže naizgled netaknute cene restorana ili odlazaka u pozorište, iako je većina restorana i zabavnih sadržaja bila zatvorena, rekao je on.

Smatra da su trenutno prisutne dve sile koje utiču na cenu usluga: plate rastu kao rezultat povećanja cena robe, ali deflatorna snaga vrlo raširenog hibridnog rada kod kuće i u kancelariji će otežavati da se potrošnja usluga vrati na nivo pre pandemije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dhaval joši švedska kruna Švedska inflacija pandemija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana