Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 12.03.2020 13:10        


Svetska tržišta mesecima trpe oscilacije, poslednjih nedelja imamo i poremećaj na tržištu nafte što izlazi iz domena ekonomije. Berze mogu da trpe jedno vreme ali stanje balona ne može dugo da opstane, širenje koronavirusa bio je samo okidač, tvrdi direktor Beogradske berze Siniša Krneta

"Tržišta će se oporavati, najviše pogođeni avio i energetska industrija"

Postoji više sektora koji su izloženiji od drugih poput avokompanija, energetskog sektora ali se to preliva na celu ekonomiju i društvo, rekao je Siniša Krneta gostujući u Jutarnjem programu.

Ekonomija Kine je najugroženija, ali nije jedina koja trpi posledice. Na berzama u Londonu, Parizu, Frankfurtu cene akcija takođe padaju.

"Imate finansijske centre poput Šangaja koji nisu oduvek bili svetski berzanski centri ali dešavanje na njoj sada neminovno utiče i na druge berzanske centre. Trenutna situacija u velikoj meri poziva na oprez jer ima naznaka da smo na korak od dešavanja koja smo imali 2008. godine. Nekontrolisano širenje ovog virusa imaće sigurno dalekosežne posledice na svetsku ekonomiju", rekao je Krneta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naša berza je nekako uvek u zapećku ali Beogradska berza prati kretanja na globalnom nivou.

"Veliki dešavanja na globalnom nivou se reflektuju i kod nas. Sa razvojem tehnologije ta prelivanja su sve brža. Mi imamo unapred ugrađene cenovne amortizere da ne bismo imali nagle lomove, a ti amortizeri se sami aktiviraju bez ljudskog uticaja", objasnio je direktor Beogradske berze.

Svetska ekonomija će morati da se ponovo regeneriše ali takvi ciklusi se stalno dešavaju i ne bi bilo prvi put da se podigne iz pepela rekao je Krneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
avio industrija svetska ekonomija ekonomija korona virus siniša krneta Beogradska berza energetska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana