Tekst objavljen: 26.06.2023 14:05        


Svetsko veće za putovanja saopštilo je da će se sektor turizma Grčke ove godine približiti nivou pre pandemije. Kako se očekuje iz turizma bi u budžet trebalo da se slije 39,2 milijarde evra, a samo ove godine biće otvoreno 17 000 radnih mesta, što je zaposlenost veća nego 2019.godine

Turizam u Grčkoj obara sve rekorde


Zanimljiv je i podatak da je turistički sektor oporavio 82 odsto radnih mesta koja su izgubljena tokom pandemije. Iz Srbije svake godine u ovoj zemlji letuje oko milion turista i iako je to omiljena letnja destinacija za naše građane, Grcima su glavna tržišta Velika Britanija, Nemačka i Bugarska Ove tri zemlje su činile 14 odsto međunarodnih posetilaca Grčkoj.

Inače podaci evropske statistike Statista pokazuju da je prošle godine, uprkos značajnom godišnjem rastu, broj dolazaka putniku u Grčku bio isšpod nivoa pre pandemije i iznosio je oko 30 miliona gostiju. Izveštaj Svetskog veća za putovanja pokazuje da je 2022.godine i potrošnja stranih gostiju porasla, što je doprinelo nacionalnom budžetu sa 19,1 milijardi evra, a to je godišnji rast od više od 56 procenata. Grčka je i ove godine jedno od najpopularnijih destinacija u Evropi, i ako se ovaj trend nastavi trebalo bi da turizam ove zemlje do 2033 godine poveća učešće u BDP-u na 57 milijardi evra, što je gotovo četvrtina.

nače i prognoze za zaposlenje su ohrabrujuće, pa se navodi da bi u narednoj decenijie sektor putovanja i turizma trebalo da zaposli više od milion ljudi širom Grčke. Sektor putovanja bi, kako se očekuje, trebalo u potpunosti da se oporavi do kraja sledeće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Posmatrano iz ugla turista cene su ove sezone, na najpopularnijoj evropskoj destinaciji više u odnosu na prošlu godinu. Cene smeštaja u hotelu u proseku iznose 53 evra, hoteli sa tri zvezdice staju 74, a oni sa pet zvezdica idu i do 300 evra za noć. Statistika pokazuje da da prevoz autobusom košta 1,20 evra, renta kar 123 evra dnevno za standardne i više od 200 evra za luksuzne automobile. Vožnja taksijem je evro po kilometru, a čekanje u trajanjzu od sat vremena naplaćuju 12 evra. Prosečan ručak u restoranu košta pedesetak evra za dve osobe, a obroci u jeftinijim restoranima su od šest do 20 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam u grčkoj Grčka turizam rekord

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana