Tekst objavljen: 15.05.2020 15:15        


Ubrzani rast kreditne aktivnosti od prošle godine nastavljen je i početkom ove, sve dok nije izbila kriza

U aprilu usporeno kreditiranje stanovništa

Naime, podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je ukupan rast kredita u prvom tromesečju iznosio 11,9 odsto međugodišnje, ali banke ističu da se aktivnost značajno smanjila od aprila kada su na snazi bile mere vanrednog stanja.

Takođe, aprilska anketa banaka o kreditnoj aktivnosti koju radi NBS ukazuje da su se zaoštrili kriterijumi po kojima banke odobravaju kredite s obzirom na rast rizika zbog krize i kod stanovništva to se najviše odrazilo na smanjenje ročnosti zajmova.

„Banke očekuju da stanovništvo u uslovima povećane neizvesnosti izazvane širenjem virusa korona tokom drugog tromesečja smanji tražnju za kreditima“, navodi se u izveštaju NBS u delu o kreditima stanovništvu dok kod kredita privredi banke očekuju dalji rast tražnje privrede i tokom drugog tromesečja uz pooštravanje standarda zbog većeg očekivanog rizika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Rajfajzen banci ističu da je kreditna aktivnost kod velikih i srednjih kompanija, kao i kod multinacionalki stabilna.

„U segmentu male privrede i preduzetnika kreditna aktivnost je bila značajno usporena tokom vanrednog stanja, a najviše u aprilu, dok je u sektoru za kreditne poslove sa fizičkim licima tokom trajanja vanrednog stanja kreditna aktivnost gotovo potpuno stala“, kažu u jednoj od najvećih banaka u Srbiji dodajući da je najveći pad zabeležen kod keš kredita, a da su klijenti mahom obavljali samo servisne transakcije.

S druge strane u Erste banci veća je bila tražnja za gotovinskim nego refinansirajućim kreditima, ali je ukupna kreditna aktivnost tokom vanrednog stanja svakako bila niža usled neizvesnosti uzrokovane pandemijom, ali i zbog moratorijuma.

„Korporativni klijenti koji su se odlučili za moratorijum akumulirali su određena sredstva. Od objavljivanja ovih mera, klijenti iz privrede počeli su intenzivno da razgovaraju sa svojim saradnicima u Erste banci i pripremaju planove za dalji nastavak aktivnosti. Klijenti koji su usled pandemije imali usporeno poslovanje bili su svakako i posebno oprezni kad je reč o potencijalnom novom kreditiranju“, navode u Erste banci.

U obe banke ocenjuju da će krediti u okviru garantne šeme koja je napravljena kao jedna od mera podrške države privredi doprineti oporavku kreditne aktivnosti u narednom periodu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditiranje stanovništva krediti stanovništvo Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana