Indikativni kurs Evra na dan 05.08.21. :: 117.5574 rsd
Tekst objavljen: 14.09.2020 14:00        


U zemljama koje nisu uvele posebne uslove za ulazak, trenutno boravi oko 25.000 srpskih turista, dok se u Crnoj Gori sada nalazi oko 75.000 turista iz Srbije, rekao je danas direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić

U Crnoj Gori oko 75 hiljada turista iz Srbije BudvaPodsetio je da je Crna Gora omogućila ulazak uz obavezne serološke testove i naveo da mali broj ljudi u Crnu Goru putuje preko turističkih agencija i da je uglavnom reč o individualnim putovanjima.

Sezona se, dodaje Seničić, odvija u skladu sa očekivanjima, nakon što su “glavne” destinacije srpskih turista zatvorile granice zbog epidemije virusa korona.

On je naveo da turisti u Egipat mogu uz obavezan PCR test, egipatskom kompanijom “AirCairo”.

Ukoliko se putnik iz Srbije ipak uputi u Egipat bez PCR testa, moći će da se testira na licu mesta, jer su turističke organizacije omogućile testiranje putnika u svojim prostorijama.

Dodao je da u toj zemlji boravi oko 40 odsto turista manje od planiranog za ovu godinu.

Seničić je istakao da se i tokom septembra nastavljaju čarter letovi za Tursku, u kojoj je zabeležen pad broja srpskih turista za oko 45 odsto.

“Sve zajedno sezona je loša, promet je pao za skoro 92 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Senčić.

Naveo je da je u toku godine preko turističkih agencija putovalo oko 70.000 turista, dok je prošle godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000.

Seničić je rekao i da je među zaraženim turistima, u ovom momentu mali broj onih koji su se zarazili na nekoj od destinacija, već su uglavnom to oni koji su zaraženi i otputovali iz Srbije.

Reč o malom broju i pojedinačnim slučajevima.

Ističe da je 60.000 do 70 000 turista uplatilo polisu koja podrazumeva i rizike oboljevanja od Kovida-19.

Seničić smatra da oni koji putuju na odmor van granica zemlje nisu izložni ništa više većem riziku u odnosu na one koji odmor provode na nekoj od destinacija u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Sektoru turizma neophodna pomoć do kraja godine”

Direktor YUTA naveo je da je na vreme izdejstvovana uredba o zamenskim putovanjima, što je pomoglo da mnoge trurističke agencije ne odu u stečaj.

Ističe da je važno da do kraja godine sektor turizma dobije pomoć, budući da je do sada veliki broj radnika ostao bez posla.

Mere koje očekujemo da će biti objavljene do kraja meseca trebalo bi da pomognu da se očuva turistička privreda i sačuvaju radna mesta”, dodao je Seničić.

Prema njegovim rečima, do sada dodeljeno 320.000 zamenskih putovanja od kojih je iskorišćeno, odnosno realizovano svega 20.000 njih.

Uglavnom je reč o novougovorenim putovanjima, kaže direktor Jute i dodaje da se nada da će ostatak biti realizovan sledeće godine.

Seničić je dodao i da turističke agencije do kraja sezone očekuju veću, sektorsku pomoć države i da od nje zavisi opstanak turističkih agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Crna Gora turizam region srpski turisti letovanje YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana