Tekst objavljen: 14.09.2021 14:55        


Petina stanovništva u EU je u riziku od siromaštva, dok je 12,4 odsto stanovnika u EU moralo da se odrekne pojedinih stvari normalnih za život u 21. veku – interneta, automobila, kupovine nove obuće i odeće ili odlaska sa prijateljima u restoran bar jednom mesečno, pokazuju podaci Eurostata za 2019. godinu

U Evropi je svaki peti građanin u riziku od siromaštva, u Srbiji svaki treći


Na spisku je 13 stvari, a oni građani koji ne mogu da priušte bar pet sa tog spiska nalaze se u kategoriji onih koji naginju siromaštvu. Osim nabrojanog, tu je i nemogućnost da se obezbedi normalno grejanje tokom zime, obrok sa mesom ili ribom svaki drugi dan, iznenadni troškovi, zameni nameštaji ili ode na sedmodnevni odmor.

Gledajući EU, najveći procenat na ovaj način socijalno ugroženih bio je u dva regiona na jugu Rumunije, veći od 50 odsto, s druge strane, najmanje ih je na severu Švedske gde je tek svaki 50 stanovnik u kategoriji onih koji moraju da se liše nekoliko stvari sa ovog spiska.

Srbija nije lošija od Rumunije, ni dobrog dela Bugarske, čak i Grčke. U pojedinim regionima u ove tri države je, prema podacima Eurostata, svaki drugi ili treći stanovnik bio u situaciji da sebi ne može da priušti život dostojan čoveka, jer je procenat tog stanovništva bio 34,5 odsto ili veći.

U Srbiji je taj procenat bio između 21,5 do 34,5, isto koliko i u Crnoj Gori, na severu Rumunije, u delovima Mađarske, severa Grčke i juga Italije.

Najmanje odricanja od osnovnih stvari neophodnih za normalan život imali su građani Islanda, sve tri skandinavske države Norveška, Finska i Švedska, kao i pojedini regioni u Holandiji, Belgiji, Sloveniji, Švacarskoj, Češkoj, Nemačkoj, gde je procenat manji od 5,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rizik od siromaštva i dalje je veliki u celoj Evropi

Međutim, rizik od siromaštva i dalje je veliki u celoj Evropi, a građani Srbije tu su među poslednjima – u kategoriji sa državama u kojima je svaki treći, čak i češće, stanovnik u riziku od siromaštva.

Naime, samo Vojvodina od regiona u našoj državi ima manji procenat stanovništva u riziku od siromaštva (između 24,5 i 36 odsto), dok je centralni i južni deo zemlje (više od 36 odsto) na istom nivou kao i dobri delovi Bugarske i Rumunije, Turske, Severne Makedonije, ali i nekoliko regiona Italije i Španije.

Prema podacima Eurostata, 2012. je u EU bilo 108,7 miliona ljudi koji su u riziku od siromaštva, sedam godina kasnije broj se smanjio na 91,4 miliona, što je petina stanovništva Unije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opasnost od siromaštva siromaštvo evropa Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana