Tekst objavljen: 15.03.2021 11:20        


Domaća kreditna aktivnost je prošle godine, treću godinu zaredom, ostvarila gotovo dvocifren rast i iznosila 9,9 odsto, što je među najboljim rezultatima u regionu. Posmatrano na nivou godine, stanje kredita povećano je kod svih delatnosti, a najviše u sektoru nekretnina, saobraćaju i građevinarstvu

U prošloj godini broj kredita porastao za 10%

Ovo je podatak iz izveštaja Narodne banke Srbije o trendovima u kreditnoj aktivnosti u četvrtom tromesečju prošle godine. Veliki rast kredita se objašnjava kao rezultat odlične realizacije početkom godine, ublažavanja monetarne politike NBS, omogućenog zastoja u otplati pozajmica i odobravanja zajma iz garantne šeme.

Ukupni plasmani banaka su u 2020. povećani za 10,7 odsto, čemu je pored rasta kreditne aktivnosti doprinelo i ulaganje banaka u dinarske korporativne obveznice u drugoj polovini godine.

- Krediti privredi na nivou godine povećani su za 114,4 milijarde dinara, dok su posmatrano samo na nivou četvrtog tromesečja, smanjeni za 6,7 milijardi - piše u izveštaju. - Tokom četvrtog tromesečja poslovne banke su iz garantne šeme odobrile 333,3 miliona evra mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čime se iznos ukupno realizovanih kredita tokom 2020. približio cifri od milijardu i po evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema podacima iz izveštaja, krediti stanovništvu su tokom četvrtog tromesečja povećani za 7,8 milijardi dinara, čime je njihov rast lane dostigao 127 milijardi dinara. Porastu su najviše doprineli gotovinski i stambeni krediti, a više nego ranije povećano je kreditiranje preduzetnika zahvaljujući pozajmicama u okviru garantne šeme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plasman kredita porast broja kredita krediti Narodna banka Srbije 2020

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana