Tekst objavljen: 19.10.2019 17:00        


Prema podacima Ujedinjenih nacija, na globalnom nivou godišnje se baci hrane u vrednosti od gotovo 400 milijardi dolara ili propadne pre nego što uopšte dođe do prodavnica

U svetu se godišnje baci hrane u vrednosti od 400 milijardi dolara

Oko 20,7 odsto hrane baci se na godišnjem nivou u Srednjoj i Južnoj Aziji, dok u Severnoj Americi i Evropi na otpadu završi 15,7 odsto hrane. S druge strane, najmanje hrane baci se na području Istočne i Jugoistočne Azije, 7,8 odsto i Australiji i Novom Zelandu, 5,8 odsto.

“Bacanje hrane dodatni je pritisak na već ionako siromašne prirodne resurse. Ovi podaci pokazuju kako mi i dalje nepotrebno trošimo svoje resurse, zagađujemo vodu i atmosferu”, pojasnio je Ću Dongju, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, prenosi B92.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada se pogleda vrsta hrane, najveći deo, odnosno 25,3 odsto otpada na žitarice i mahunarke, a slede voće i povrće s 21,6 odsto.

Potrošači, takođe, igraju veliku ulogu u ovoj vrsti otpada. Čak 37 odsto životinjskih proizvoda i petina ukupnog voća i povrća završi u smeću nakon kupovine. Naravno, bogate države, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i lošijeg planiranja kupovine, imaju više otpada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hrana voće povrće otpad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana