Tekst objavljen: 17.02.2021 14:25        


Krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, poručuje Udruženje banaka Srbije (UBS)

Udruženje banaka: "Razlika između stambenog sa i bez NKOSK je 20 evra po rati"

Njihova računica govori da je za zajam od 50.000 evra na 300 mesečnih rata, razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra.

S druge strane, međutim, treba znati da krediti osigurani kod NKOSK imaju i svoju drugu stranu - stranu koja košta. Za osiguranje, naime, banke naplaćuju obradu zahteva u visini od 30 evra. Istovremno postoji i premija osiguranja. Premija je jednokratan trošak i kreće se od 1,5 odsto do 4,25 odsto od iznosa kredita. Dakle za kredit od 50.000 evra može da košta od nekoliko stotina, pa i do više od 2.000 evra. I to je novac koji građani najčešće nemaju u momentu kada uzimaju kredit.

Istina dakle, jeste, da krediti osigurani kod NKOSK sa sobom nose i nižu kamatu na stambeni kredit. Recimo, danas u jednoj banci možete uzeti stambeni kredit sa osiguranjem kod NKOSK sa kamatom od 2,95 plus šestomesečni euribor i stambeni kredit bez osiguranja kod NKOSK sa kamatom od 3,5 plus šestomesečni euribor.

Pre tri godine, u ponudi jedne velike banke takođe su postojali i osigurani i neosigurani krediti. U prvom slučaju efektivna kamatna stopa na godišnjem nivou iznosila 3,04 odsto, a u drugom, kada pozajmica nije osigurana kod NKOSK, 5,05 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NKOSK inače, nosi i sigurnost i smanjuje rizik bankama.

Ukoliko se dogodi da ne možete više da plaćate kredit, banka u zakonski predviđenom roku obaveštava NKOSK o početku pokretanja procedure naplate iz hipoteke, što povlači plaćanje rata kredita od strane NKOSKa sve do momenta prodaje nekretnine. Dakle, ova institucija preuzima plaćanje obaveza, a to joj se nadoknađuje po prodaji nekretnine.

Udruženje banaka upozorilo je da su određene interesne grupe pokrenule novu kampanju protiv banaka, odnosno protiv NKOSK.

- Ta kampanja može da izazove ozbiljne posledice na ekonomiju i živote mnogih u Srbiji - navodi se u saopštenju UBS-a i ocenjuje da je materijalna korist tih interesnih grupa motiv koji se krije iza njihovih poziva građanima na podizanje masovnih tužbi protiv banaka.

Ilustrujući korist koju građani ostvaruju osiguranjem stambenih kredita kod NKOSK, Udruženje navodi kao primer kredit u vrednosti 50.000 evra na 300 mesečnih rata, gde je razlika u rati izmedju osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno.

U ukupnoj sumi, klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 evra, dodaju iz UBS-a.

"Osiguranje stambenih kredita uvela je država Srbija s razumljivom namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije. Krediti osigurani kod NKOSK za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja", konstatuju iz UBS-a.

Osiguranje stambenih kredita kod NKOSK uvedeno je inače Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđeno je odlukama Narodne banke Srbije.

2 komentara

  1. User image
    Dragan 23.02.2021 14:05

    Zašto se banke plaše sudova? Sada nas plaše da će svet propasti bez njih ako ih osude. Ako ste vi ispravni moze da vas tuzi bili ko, šta vas briga. Nešto vam frka...

  2. User image
    Jovan Mitrović 24.02.2021 8:52

    Neka osiguranje glasi na korisnika kredita i uopšte nije sporno. Zašto bi građani osiguravali banku o svom trošku?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit osiguran kod NKOSK stambeni kredit osiguranje kod NKOSK Udruženje banaka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana