Tekst objavljen: 17.11.2022 16:55        


Kompanija Walmart $WMT je objavila rezultate koji su bili bolji od očekivanja. Investitori su pozitivno reagovali zbog čega je cena akcije skočila oko 10% u ponedeljak

Walmart objavio rezultate bolje od očekivanih


  • Prihodi: $152.81 milijardi naspram očekivanih $147.75 milijardi

  • Zarada po akciji: $1.52 naspram očekivanih $1.32

Ostvarili su neto gubitak od $1.8 milijardi za razliku od profita od $3.11 milijarde u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaje su im porasle 9%, dok su kupci dominatno kupovali jeftinije proizvode usled inflatornih pritisaka na potrošački budžet.

Walmartov generalni direktor Doug McMillon je rekao u razgovoru sa investitorima da im je na dobre rezultate uticao i početak nove školske godine, kao i dobri rezultati u Indiji.

Online prodaje kao i ad biznis su takođe zabeležili rast. Globalni ad biznis im je porastao 30% u odnosu na isti period prošle godine. Iz kompanije su napomenuli da su fokusirani i ka skaliranju novih biznisa poput njihovog third-party tržišta.

Finansijski direktor kompanije John David Rainey je ukazao na činjenicu da potrošači sve više obraćaju pažnju kako će trošiti novac. Napomenuo je da kupuju manje mesa, dok kao supsitute koriste druge, jeftinije namirnice koje sadrže proteine poput putera od kikirika i viršli. Takođe, čekaju popuste kako bi kupovali skuplje proizvode poput elektronskih uređaja. Sa druge strane, potrošači troše manje diskrecionog dohotka na odeću i opremanje domaćinstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bolja situacija nije ni u drugim kategorijama gde je primetna sve učestalija kupovina jeftinijih i često inferiornijih proizvoda koji vrše istu namenu poput proizvoda za bebe. Pozitivno za ovu kompaniju je što su to upravo njihovi proizvodi, što je još jedan od razloga za pozitivnu reakciju investitora.

Diskrecioni dohodak predstavlja dohodak koji ostaje potrošaču na raspolaganju nakon što namiri osnovne potrebe. Visoka stopa inflacija negativno utiče na njega, zbog čega imamo gore navedenu situaciju na globalnom nivou.

Kompanija je podigla projekcije za kraj godine, ali je i rešila problem koji predstavlja glavobolju mnogim kompanijama u okviru retail sektora. Spustili su inventar koji je porastao 13% u odnosu na isti period prošle godine, što je značajno bolji rezultat u odnosu na drugi (26%) i treći (32%) kvartal.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze senzal capital walmart rezultati poslovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana