Tekst objavljen: 20.04.2023 15:25        


Dolar, američka valuta koja je pre šest meseci dostigla istorijski maksimum u odnosu na evro, danas jedva "drži glavu iznad vode", tvrde mnogi ekonomski stručnjaci

Zašto je juan sve značajniji na svetskom nivou?


Nestabilni međunarodni odnosi, rat u Ukrajini i post-pandemijski problemi naterali su mnoge da se odluče za štednju u evrima, nekretninama ili investicionom zlatu.

Međutim, dok se dolar bori da se održi, Bojan Stanić, Sektor za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, govorio je u jutarnjem programu o važnosti ruske i kineske valute u svetu.

Prema Stanićevim rečima, ruska rublja nije toliko značajna u međunarodnim tokovima, ali kineski juan zauzima važno mesto. Kao jedna od pet valuta koja čine specijalna prava vučenja MMF-a, juan je "papirno zlato" čija se vrednost dobija na dnevnom proseku pet valuta, uključujući dolar, evro, japanski jen, britansku funtu i juan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ruska valuta nije toliko značajna u međunarodnim tokovima. Pre svega ona je značajna u Rusiji. Bitno je istaći da ruska rublja podleže uticajem politike narodne banke Rusije koja je striktna. međutim, kineska valuta je značajno drugačija. Imate jednu kategoriju u okviru MMF koja se zove specijalna prava vučenja. To je nešto što se zove kao "papirno zlato". To je jedna više obračunska valuta i njena vrednost se dobija na dnevnom proseku pet valuta. Kao što je dolar, evro, japanski jen, britanksa funta i kineski juan. Dakle mnogo je bitnije šta se dešava sa juanom nego sa rubljom - rekao je Stanić i dodao:

- Sa druge strane mnogi analitičari na zapadu govore da je vrednost juana podcenjena iz prostog razloga što kroz manju vrednost juana stimuliše se značajan izvoz kineske privrede jer je ona svetska fabrika i jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera gotovo svake zemlje u svetu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomija privredna komora Bojan Stanić strane valute ruska rublja kineski juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana