Tekst objavljen: 06.04.2024 16:00        


Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u februaru ove godine u poređenju sa mesecom pre veći je za 0.1 odsto, dok je u odnosu na februar prošle godine pao za 2.3 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Zašto je pao broj zaposlenih u industriji kod komšija?


Prema Nacionalnoj klasifikaciji delatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mesečnom nivou porastao za 0.1 odsto, u rudarstvu i vađenju, za 0.8 odsto, dok je u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom pao za 0.4 odsto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 9.1 odsto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda, za 2.1 odsto te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 1.1 odsto.

Istovremeno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 2.9 odsto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,8 odsto te proizvodnji strojeva i uređaja, za dva odsto.

Na godišnjem nivou, u februaru ove godine prema istom mesecu prošle godine, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,3 odsto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 2.7 odsto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0.1 odsto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjem je nivou najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računara te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18 odsto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 10.4 odsto te proizvodnji odeće, za 9.8 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveći rast broja zaposlenih na godišnjem nivou statistika registruje u proizvodnji ostalih prevoznih sredstava, za pet odsto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4.4 odsto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 4.3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u februaru 2024. u poređenju s istim mesecom 2023. veća je za 2.1 odsto, pokazuju podaci DZS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija zaposlenost Hrvatska bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana