Tekst objavljen: 28.04.2019 18:00        


Odgovor zašto se čini da letovi traju sve duže mogao bi da leži u fenomenu kojem pribegavaju avio-kompanije, a koji se zove "padding" (punjenje), a koji im pomaže da stignu na vreme, ali uz cenu koju svi plaćaju.

Zašto letovi traju sve duže?

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se vazdušne luke nisu nigde pomerile, piše BBC. To se naziva "puzanje po rasporedu" ili padding i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu.

"Padding" je dodatno vreme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tačke A do tačke B. Budući da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja. Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu efikasnije. To pak znači da će zagušenje vazdušnog prometa i emisija ugljen-dioksida i dalje rasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svaki dan, uprkos padding-u", kaže kapetan Majkl Baiada, predsednik vazdušne konsultantske firme ATH Group, pozivajući se na izveštaje američkog Odeljenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Brojka je pre "paddinga" iznosila 40 odsto."Padding-om, vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale", tvrdi on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužina leta padding avion avioni letovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana