Tekst objavljen: 15.11.2021 15:25        


Pojavio se novi trend među velikim svetskim kompanijama i konglomeratima

Zašto se velike firme sve češće dele na dva dela?


Samo u poslednjih nekoliko dana smo mogli da pročitamo da će se Džonson i Džonson, Tošiba i GE razdvojiti u nekoliko manjih entiteta. Za ovaj potez, stručnjaci kažu, ima nekoliko razloga.

Džonson i Džonson se deli u dve kompanije, jednu za potrošačke proizvode a drugu za medicinske uređaje. Mnoge druge farmaceutske kompanije su uradile isto to u proteklih par godina (Fajzer, Merk itd.), ali trend nije samo u farmaceutskoj industriji.

- Kako bi preživele i kako bi mogle da isprate trendove na tržištima, kompanije sada posmatraju svoje najprofitabilnije grane i fokusiraju se na njih, kaže direktorka odeljenja za investicione strategije SoFi-ja, Liz Jang za CNN.

Talas razbijanja firmi

Velike kompanije širom sveta se smanjuju iz dana u dan.

Tehnološki gigant Dell, je skoro otvorio posebnu firmu za svoj klaud biznis VMWare. Modna kompanija L Brands se podelila u Bet i Bodi Vorks i Viktorija sikret. IBM je odvojio od sebe Kyndryl.

- Imamo slobodu da se pojavimo i na tom tržištu. Nastavićemo da poslujemo sa IBM-ovim mušterijama, ali ćemo i da širimo partnerstva sa drugim, rekao je jednom prilikom direktor te kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Džonson i Džonson

Kompanija namerava da završi planirano razdvajanje u roku od 18 do 24 meseca, prenosi Rojters.

Akcije "J&J" su na ovu vest reagovale skokom od 4 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze.

Agencija AP prenosi da će preduzeće koje prodaje lekove na recept i medicinske uređaje zadržati ime "Džonson end Džonson".

- Nakon sveobuhvatne analize, upravni odbor i menadžerski tim smatraju da je planirano razdvajanje poslovanja najbolji način za jačanje naših napora u pružanju usluga pacijentima, potrošačima i zdravstvenim radnicima, za otvaranje novih mogućnosi našem globalnom timu, za rast prfitabilnosti i, što je najvažnije, za poboljšanje zdravstvene zaštite ljudi širom sveta, naveo je izvršni direktor Aleks Gorski u saopštenju.

Dženeral Elektrik

Dženeral elektrik (General Electric) saopštio je danas da planira da se podeli u tri deoničarska društva.

Time želi da smanji dug i pojednostavi svoje poslovanje, a potez je doveo do skoka akcija za 15 odsto u pretprodajnom trgovanju. Kompanija je saopštila da će spojitiGE Renewable Energy,GE PoweriGE Digitalu jednu kompaniju i odvojiti svojGE Healthcarepočetkom 2023, javlja Rojters.

Tako će kombinovanim poslovanjem za obnovljivu energiju, struju i digitalno poslovanje rukovoditi Skot Strazik (Scott Strazik), a Piter Arduini (Peter Arduini) će voditi sektor zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju kompanije.

Glavna kompanija će se fokusirati na poslove vazduhoplovstva, a koje će voditi glavni izvršni direktor Lorens Kalp (Lawrence Culp).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trend razdvajanja kompanija konglomerati kompanije svetska ekonomija razdvajanje kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana