Tekst objavljen: 08.11.2022 16:20        


Pošto mnogi tviteraši nisu oduševljeni činjenicom da je Ilon Mask kupio ovu društvenu mrežu, mnogi od njih su započeli selidbu na Mastodon

Zašto tviteraši prelaze na Mastodon i kako izgleda ta društvena mreža?


U pitanju je društvena mreža stara šest godina koja je tek u poslednje vreme počela da beleži masovni priliv posetilaca.

„Na Mastodonu predstavljamo viziju društvene mreže koja ne može biti kupljena od strane bilo kojeg milijardera. Vaša mogućnost da komunicirate onlajn ne bi trebalo da udovoljava volji neke komercijalne kompanije“. Ovo je objava Mastodona istaknuta upravo na njegovom profilu upravo na društvenoj mreži Tviter. Namera je jasna – preteča slona cilja da preuzme deo korisnika od cvrkutave ptičice.

Na ovoj društvenoj mreži se, isto kao i na Tviteru, objavljuju kratki postovi ali njihov redosled ne određuje algoritam već su poređani hronološki. To je inače bila jedna od čestih kritika upućenih Tviteru u poslednje vreme – da mnogima prikazuje tvitove koje su oni već više puta videli a ne prikazuje one koje nisu.

Budući da se finansira iz crowdfundinga, Mastodon je besplatan za korišćenje i ne sadrži reklame. Razvila ga je neprofitna organizacija koju vodi tvorac Mastodona Judžin Roko.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako kreirati nalog i pronaći druge korisnike?

Na Tviteru se uveliko priča o masovnom preseljnju na pomenutu mikrobloging platformu koja podseća na Tviter, ali ima i neke značajne razlike. Najvažnija razlika je što nije u pitanju kohezivna platforma već mikrobloging servis koji funkcioniše kao kolekcija različitih, nezavisnih i samofinansirajućih servera, odnosno odeljaka Mastodona. Ima ih mnoštvo i oni su tematski – raspoređeni po zemlji, gradu ili interesovanjima.

Korisnici Mastodona mogu odabrati preko kojeg servera će komunicirati ali i kreirati sopstveni server i tu postaviti svoja pravila diskusije. No, to ne znači da će im biti uskraćena mogućnost da prate i ostale teme. Odabir nekog servera im samo pruža mogućnost da u početku pronađu zajednicu sa sličnim interesovanjima, ali slobodno mogu pratiti i sve ostale korisnike, pa i nekadašnje „kolege“ sa Tvitera.

No, prvo ih moraju pronaći a to nije baš jednostavno, što je zbunilo mnoge korisnike Tvitera koji su u poslednjih nekoliko dana pokušali da kreiraju profil na Mastodonu i da se ponovo povežu sa starim znancima.

Zato krenimo od početka, od otvaranja svog naloga na Mastodonu. Prilikom njega morate odabrati određeni server. Pretpostavljamo da ćete, ukoliko ste tviteraš u selidbi, pokušati i da pronađete sve one ljude koje ste na Tviteru pratili. Upravo to je bio kamen spoticanja za mnoge bivše tviteraše.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mastodon tviter društvene mreže ilon mask

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana