Tekst objavljen: 27.03.2022 16:00        


Kompanija HBIS Srbija, koja je vlasnik železare u Smederevu, fokusirana je na projekte zamene skupog prirodnog gasa i snabdevanja koksom van Rusije i Ukrajine, izjavio je izvršni direktor za proizvodnju u železari Vladan Mihailović

Železara Smederevo traži nove izvore sirovina i energenata van Rusije i Ukrajine


"Fokusiramo se na projekte kako bi izvršili supstituciju skupog prirodanog gasa visokopećnim gasom koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći i gde smo već završili nekoliko projekata i u završnoj fazi smo za druge projekte", rekao je Mihailović za RTS.

Dodao je da za HBIS veliki problem predstavlja snabdevanje koksom i da zato rade sa tradicionalnim dobavljačima van Rusije i Ukrajine i pokušava da nađe nova tržišta s kojih će se snabdevati ugljem, koji je veoma važan za rad visokih peći. Mihailović je naveo da je železara od 60 do 65 procenata sirovina uvozila iz Ukrajine i Rusije.

"Međutim, kao velika multinacionalna kompanija mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovinama u kriznim situacijama, tako da smo uz pomoć matične komanije iz Kine uspeli da otvorimo nove pravce snabdevanja iz JužneAfrike i Australije, radimona poboljšanju snabdevanja sirovinama iz Indije i Brazila, tako da smo mi obezbedili sirovine za proizvodnju tokom drugog kvartala", rekao je Mihailović.

On je dodao da se trenutno radi na obezbeđivanju dovoljnih količina sirovina za rad u trećem i četvrtom kvartalu ove godine i naglasio kako je cilj komapnije kontinuiran rad dve visoke peći do kraja godine, uz potpuno zadovoljenje zahteva kupaca.

Mihailović je istakao da je obrt kompanije na istorijskom niovu i da je prošle godine iznosio oko milijadru evra, jer proizvodnja ni jednom nije zaustavljena, uprkos pandemiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Plasman proizvoda

Precizirao je da je plasman proizvoda na domaćem tržištu za poslednje tri godine porastao sa oko 20 procenata na 32 odsto, s tendencijom povećanja do apslolutnog zadovoljenje svih potreba domaćih kupaca.

HBIS je nakon odluke Evropske komisije o povećanju kvota za izvoz čelika povećao izvoz toplovaljanog lima sa 120.000 tona na 150.000 tona.

"Iskoristićemo kvote koje su sada povećane za izvoz na evropsko tržište i globalno, pre svega Turska je sad jako interesantna, a i zemlje bivše Jugoslavije povećavaju zahteve", najavio je Mihailović.

On je govorio i o tehnološkim novimana u železari koje će uticati na povećanje proizvodnje i konkurentnosti komanije, smanjenje troškova i boljui zaštitu okoline.

"Pre svega, polovinom februara smo pustili u rad rezervoar za visokopećni gas, gde se on sakuplja i šalje potrošačima i tako smanjuje njegovo spaljivanje na baklji koje je ranije bilo oko 50.000 kubika na sat, sa sada spaljujemo samo 1.000 kubika. Takođe, nova aglomeracija sa najmodernijom tehnologijom, potpuno automtizovana, puštena je u probni rad u martu mesecu", rekao je Mihailović.

Precizirao je da će, nakon otklanjanja manjih nedostataka, taj pogon biti pušten u redovni rad za nekoliko meseci.

"Radimo i na trećoj zagrevnoj peći za toplu valjonicu i tu ćemo koristiti 100 posto prirodni gas. Smanjicemo distribuciju praškastih materija sa visoke peći i radimo na modernizaciji sistema grejanja u saradnji sa Gradom Smederevom", rekao je Mihailović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vladan mihailović Železaru Smederevo rusija ukrajina rat u ukrajini sirovine energenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana