Tekst objavljen: 27.01.2023 15:40        


Na listi najskupljih evropskih gradova , prema troškovima života, na prvom mestu je Bazel, a pet sledećih zauzimaju takođe gradovi iz Švajcarske, pokazuju podaci sa najnovije rang liste koju je za 2023. godinu napravio „Numbeo“

Život u Bazelu najskuplji u Evropi, Niš sasvim prihvatljiv Niš


Prema podacima ovog portala koji analizira troškove života širom sveta, posle Švajcarske najviše novca se izdvaja u pet norveških, a onda i nekoliko danskih gradova. Kada je reč o regionu, najskuplji grad za život je Ljubljana, na 139. mestu, pa Zagreb, Beograd je na 186., a slede ih Sarajevo, Podgorica Skoplje i Budimpešta. Najpovoljniji gradovi za život u regionu su, prema ovom portalu, Niš i Priština. Koristeći „Numbeovu“ kalkulaciju, uporedili smo cene između glavnog grada Srbije koji je najskuplji i Niša koji u regionu navodno spada u najpovoljnije gradove za život. Ako se uzme da četvoročlana porodica u Nišu na raspolaganju tokom meseca ima 120 hiljada dinara, a u troškove je uključen i zakup stana, u Beogradu bi za iste troškove trebalo 180 hiljada dinara.

Cene su u glavnom gradu više za 26 odsto, a samo zakup stana košta za 179 procenata više nego na jugu. I u restoranima je sve skuplje za 38 odsto , osnovne namirnice u beogradskim supermarketima koštaju za četvrtinu više , a samo je cena struje za 15,8 odsto niža u glavnom gradu nego u Nišu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Računica pokazuje da obrok u jeftinijem niškom restoranu košta 700, a u Beogradu 920, ručak za dve osobe u restoranu srednje kategorije je u Nišu 2550, a u prestonici 4.000 dinara. Šoljica kapućina je na jugu 144, a u beogradskim kafićima 215. dinara, a flašica vode 72, odnosno 141 dinar. I cene osnovnih namirnica se mnogo razlikuju .

U glavnom gradu je litar mleka 152 , vekna hleba 75, voće je u Beogradu skuplje za 40 odsto , kao i meso i ostale osnovne namirnice. „Numbeo“ navodi i to da je za zakup jednosobnog stana u centru Niša potrebno izdvojiti oko 270 evra, za razliku od Beograda u kome za takav smeštaj mesečno treba 840 evra, što je za 200 odsto više. Za 50 odsto su skuplje i usluge poput teretane ili sportskih aktivnosti. Treba napomenuti da je prosečna zarada u Beogradu u novembru iznosila 78.326 dinara, a u Nišu 74.925 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Numbeo bazel grad niš Beograd troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana