Tekst objavljen: 28.05.2024 16:45        


Prošla poslovna godina uprkos upornoj inflaciji i visokoj ceni zaduživanja bila je prilično dobra za korporacije na Beogradskoj berzi, premda je ukupan rezultat bio pod velikim uticajem slabijih rezultata Naftne industrije Srbije (NIS) nakon rekordne 2022. godine

Belex korporacije u 2023. godini – NIS prepolovio zbirni profit


Ova kompanija dominantna na tržištu po veličini, a posebno po poslovnim rezultatima, dominira repernom indeksnom korpom, Belex15, čije su članice pod uticajem NIS-a u 2023. godini zabeležile za 15 procenata manji poslovni prihod dok je zbirni neto dobitak oslabio 48 odsto na 52,6 milijardi dinara.



Usled niže cene sirove nafte, ali i isplate jednokratne donacije Vladi Srbije, NIS je prošle godine prepolovio profit na 44,2 milijarde dinara. Uprkos oštrom padu krajnjeg rezultata ostvareni profit je iznad višegodišnjeg proseka i akcionari ove kompanije bi verovatno bili zadovoljni kada bi NIS i u tekućoj godini mogao ponoviti ovaj rezultat. S obzirom na poslovni trend iz prvog tromesečja i produženi remont Rafinerije u Pančevu to će izvesno biti teško izvodljivo.

Sličnu korekciju, nakon vanredno dobrih uslova poslovanja u 2022. godini, zabeležila je valjaonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), čiji je profit pao 88 procenata na 332,9 miliona dinara. Izuzetna tražnja i visoke cene proizvoda kompanije na stranom tržištu doneli su Impolu u 2022. godini rekordan profit u istoriji kompanije od 2,8 milijardi dinara. Ovaj vanserijski rezultat omogućio je kompaniji da i ove godine ponovi više nego izdašnu dividendu pa će akcionari ove godine podeliti po ovom osnovu oko 820 miliona dinara.

Još je samo Energoprojekt holding (ENHL) iz indeksne korpe zabeležio pad poslovnih rezultata u 2023. što je trend koji gotovo neprekidno traje od preuzimanja ove kompanije. Prihod Energoprojekta spustio se ispod nivoa od 100 miliona evra, što je verovatno najmanja realizacija ovog građevinara otkada objavljuje konsolidovane izveštaje. Profit kompanije i prošle godine ostao je tek u naznakama.


Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio pravu ekspanziju poslovanja prošle godine na krilima daljeg razvoja najvećih kineskih biznisa u Srbiji povećavši profit 55 odsto na 3,6 milijardi dinara. Ovaj snažni poslovni trend ponukao je i većinskog vlasnika da pokuša krajnju konsolidaciju vlasništva, ali mu to nije pošlo za rukom uprkos više nego 50 procenata većoj ceni.



Gornjomilanovački Metalac (MTLC) registrovao je rast ključnih finansijskih pokazatelja u proseku za oko 10 odsto, zahvaljujući u prvom redu boljem učinku njegovih trgovinskih kompanija. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) je zabeležilo rekordnu realizaciju u 2023. godini od 11,7 milijardi dinara, ali koju nije ispratio istovetan rast profita koji je uvećan za petinu.

Dunav osiguranje (DNOS) je u godini koju su obeležili veliki rashodi šteta po osnovu vremenskih nepogoda uspelo da popravi profitabilnost pa je neto rezultat uvećan 69 odsto na 2,5 milijardi dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), koji kontroliše sprovođenje procesa koncesije, zabeležio je rast svih finansijskih pokazatelja, delimično i usled većih prihoda po osnovu naplate veće koncesione naknade.

Generalni rast tržišta kapitala u svetu, ali i solidna dividendna politika domaćih kompanija, omogućili su nastavak rasta indeksa Belex15 i u tekućoj godini. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, pogurana i ponudom za preuzimanje Tehnogasa, od početka godine beleži rast od oko 13 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BELEX15 berzanska analiza momentum Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana