Tekst objavljen: 13.03.2023 12:45        


Lagani rast domaćeg tržišta akcija nastavljen je protekle sedmice, a Naftna industrija Srbije (NIIS) je produžila puzajući uzlazni trend u očekivanju raspodele rekordne prošlogodišnje dobiti. Ukupan promet na tržištu iznosio je 117,5 miliona dinara (oko milion evra), a indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je za trećinu procenta na 894,4 poena

Belex nadomak nivoa od 900 poena, NIS nastavio rast


Akcije NIS-a stigle su potkraj sedmice na 770 dinara uz rast vrednosti od 1,3 odsto i promet od 33,1 milion dinara. Od početka novembra, kada je ova kompanija objavila odlične devetomesečne rezultate poslovanja, akcije NIS-a beleže kontinuirani uzlazni trend sa kumulativnim rastom od preko 24 procenta. Uprkos velikom skoku, trenutna tržišna vrednost kompanije je tek 125,4 milijarde dinara (1,07 milijardi evra), a akcijom se trguje uz PE racio od 1,4x i očekivani dividendni prinos od preko 18 procenata.



Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) i protekle sedmice oscilirale su u ustaljenom rasponu 1.800-1.850 dinara, okončavši sedmicu na gornjem kraju ove zone. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 9,6 miliona dinara.

Messer Tehnogas (TGAS) skočio je 2,5 odsto na 13.469 dinara uz promet od 5,5 miliona dinara, dok je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) palo 5,3 odsto na 7.100 dinara uz neveliki promet. Ova korekcija, usled nelikvidnosti hartije, predstavlja odloženu posledicu prolaska dana dividende koji je po internim aktima kompanije poslednji dan u godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mimo indeksne korpe, nastavljeno je intezivno trgovanje akcijama niškog Žitopeka (ZTPK) koji posluje pod kontrolom slovenačkog Don Dona. Ova hartija skočila je 25 odsto na 2.505 dinara uz promet od 16,8 miliona dinara. Korekciju od 23,4 odsto na 550 dinara registrovalo je saobraćajno preduzeća Lasta (LSTA), kome duži niz godina država bezuspešno pokušava da pronađe strateškog partnera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana