Tekst objavljen: 07.06.2021 16:25        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su nastavak laganog uzlaznog trenda tržišta, uz povećani ukupan promet zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,4 odsto na nepuna 782 poena, dok je ukupan promet dostigao 2,32 milijarde dinara (19,7 miliona evra)

Belex nastavio rast, Tehnogas u fokusu

Najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je porastao 2,3 odsto na 14.364 dinara uz promet od 15,1 milion dinara. Poslednji dan za kupovinu ovih akcija kako bi se učestvovalo u raspodeli dobiti je sreda, 9. jun, a uprava je predložila prošlogodišnju dividendu od 425 dinara po akciji.



Naftna industrija Srbije (NIIS) je nastavila negativan trend uz pojačani pritisak na strani ponude. Akcije NIS-a spustile su se na 610 dinara uz promet od 7,7 miliona dinara uprkos tome što se cena nafte tipa Brent većim delom protekle sedmice držala se iznad nivoa od 70 dolara po barelu. Akcije Dunav osiguranja (DNOS) zabeležile su solidan promet od 6,9 miliona dinara uz blagi rast vrednosti. Kompanija je zakazala vanrednu skupštinu akcionara koja je uvod u distribuciju akcija iz društvenog kapitala kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) nastavile su uzlazni trend, stigavši do istorijskog maksimuma od 7.090 dinara. U četvrtak, 10. juna, biće održana redovna skupština akcionara kompanije na kojoj će se odlučivati i o predloženoj dividendi od 438,8 dinara po akciji. Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) bile su dobitnici nedelje s obzirom da su dostigle novi višegodišnji maksimum od 8.000 dinara, na najavu kompanije da će zadržati dividendu od 705,88 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza momentum messer tehnogas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana