Tekst objavljen: 31.03.2016 12:29        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast vrednosti i četvrtu sedmicu zaredom, ali uz najslabiji promet u proteklih mesec i po dana. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je tek 73,3 miliona RSD (0,6 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,6% na 602 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 6,5%.

Belex ponovo iznad 600 poena uz skroman promet

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS). koja je ostvarila promet vredan 9,7 miliona RSD. Nakon što su početkom marta akcije ove najveće kompanije na Belexu zabeležile snažan rast vrednosti, uzlazni trend, ali umerenijeg inteziteta, nastavljen je i protekle sedmice. NIS je na kraju nedelje dostigao nivo od 586 RSD, ali ni u jednom momentu u proteklih pet trgovačkih dana nije uspeo da dostigne psihološku granicu od 600 RSD. Najveći zamah rastu NIS-ovih akcija dala je cena sirove nafte koja se protekle sedmice vinula iznad nivoa od 40 USD po barelu.

Energoprojekt holding (ENHL) je sedmicu okončao na nepromenjenoj ceni od 971 RSD, ali je tokom nedelje beležio prilično volatilno trgovanje. Akcije ove najveće domaće građevinske kompanije registrovale su promet od 9,5 miliona RSD, uglavnom poslednjeg trgovačkog dana, kada su i fluktuirale u širokom cenovnom rasponu 920-1.000 RSD.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) ostvario je realizaciju od nepunih 9 miliona RSD uz pad cene na sedmičnom nivou od 2,1% na 853 RSD. AIK bankom (AIKB) se trgovalo na nivoima oko i iznad cene od 1.800 RSD uz ostvareni promet od 9,1 milion RSD. Ova bankarska ustanova je izvestila da je dnevni red vanredne skupštine akcionara zakazane za 25. mart dopunjen još jednom tačkom koja se tiče prinudnog otkupa akcija.

Najveći akcionar ove banke, novosadski Sunoko, bio je aktivan i na drugim hartijama, iznenadivši investicionu javnost objavom namere za preuzimanje senćanske šećerane TE-TO (TETO). Kako je objavljeno u nameri, većinski vlasnik senćanske šećerane, italijanski SFIR, zajednički deluje sa Sunokom, te se namera za preuzimanje odnosi na 20,9% akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je protekle sedmice 2,1% na 960 RSD uz promet od 6,6 miliona RSD.

Ova kompanija je saopštila da je prošle godine ostvarila neto dobit od 3,3 milijarde RSD. što je smanjenje od 3% u odnosu na godinu pre. Nakon NIS-a, Galenika Fitofarmacija (FITO) je prva kompanija iz korpe indeksa Belex15 koja je objavila poslovne rezultate za 2015. godinu. Ovaj zemunski proizvođač pesticida objavio je da je prošle godine ostvario 15% veću dobit od 873 miliona RSD, ali je uprava ove kompanije upozorila da se usled većih nabavnih cena inputa očekuje pritisak na profitabilnost u tekućoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana