Tekst objavljen: 10.10.2022 15:15        


Akcije na Beogradskoj berzi zabeležile su prvi sedmični rast još od početka septembra, ali uz izuzetno slabu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 1,67 milijardi dinara (14,3 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,3 odsto na 829,9 poena

Belex prekinuo uzlazni trend uz minorne promete


Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) uz promet od 11,8 miliona dinara i rast cene od dva odsto na 1.207 dinara. Nakon što je prethodne sedmice akcija pala ispod granice od 1.200 dinara protekle nedelje je registrovala lagani kontinuirani oporavak uz snažnu tražnju na ovoj psihološkoj granici. Iz uprave kompanije su poručili za lokalne medije da nakon gubitka u drugom tromesečju, usled povećanih rashoda na ime likvidniranih šteta, u narednom periodu očekuju rast profitabilnosti kompanije.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) spustile su se na nivou od 620 dinara, po prvi put od sredine avgusta, uz neveliki promet od dva miliona dinara. Kompaniju je ponovo okružila povećana neizvesnost poslovanja nakon što je EU najavila novi paket sankcija Rusiji koji bi onemogućio snabdevanje pančevačke Rafinerije ruskom naftom preko Jadranskog naftovoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pale su 2,9 odsto na 1.447 dinara uz promet od 1,3 miliona dinara. Akcijom se tokom sedmice trgovalo u relativno širokom cenovnom rasponu od 1.400 do 1.500 dinara.

Akcije Alfa plama (ALFA) skočile su 30 odsto na 29.813 dinara uz skromno trgovanje. Većinski vlasnik kompanije, Amasis, krajem avgusta je objavio nameru za preuzimanje preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara nakon što je na ceni od 18.700 dinara podigao vlasničko učešće na 88,4 procenta. U prošlosti su u više navrata manjinski akcionari Alfa plama optuživali većinskog vlasnika za manipulaciju cenom akcija ali nije usledila reakcija regulatora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana