Tekst objavljen: 08.07.2019 11:15        


Drugu nedelju zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je snažan rast vrednosti, ponovo zahvaljujući skoku Komercijalne banke (KMBN) koja je stigla do novog višegodišnjem maksimuma

Belex skočio 1,6% na krilima Komercijalne banke

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 1,6 odsto na 743,6 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznsio 3,5 milijardi dinara (29,9 miliona evra).



Ubedljivo najprometnija akcija sa realizacijom od skoro 195 miliona dinara bila je Komercijalna banka. Akcije ove banke pod državnom kontrolom koja se nalazi u procesu privatizacije stizale su i do nivoa od 3.250 dinara, što je njihova najviša vrednost u poslednjih osam godina. Nedelju je Komercijalna zaključila na 3.200 diara što je nivo od 80 procenata njene knjigovodstvene vrednosti.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) blago su oscilirale oko ustaljenog nivoa od 685 dinara uz promet od 12,1 milion dinara. Cena sirove nafte tipa Brent protekle sedmice je oslabila 3,5 odsto usled zabrinutosti investora oko globalnog rasta. Messer Tehnogas (TGAS) je blago porastao na 11.600 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Ova akcija faktički se nalazi na nivou od početka godine, s tim da je u junu prošao presek za dividendu od 425 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sojaprotein (SJPT) je pao na 170 dinara uz neveliki promet. Većinski vlasnik ove kompanije, Viktorija Grupa, objavio je nameru za preuzimanje preostalih 10,9 procenata akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara. Galenika Fitofarmacija (FITO) spustila se protekle sedmice 3,5 odsto na 2.800 dinara, što je najniži nivo ove hartije u poslednja tri meseca. Kompanija je nedavno odobrila dividendu od 80 dinara po akciji, što je identično prošlogodišnjoj raspodeli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok belexa belex Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana