Tekst objavljen: 11.01.2021 13:10        


Domaće tržište akcija spustilo se tokom prošle godine na najniže grane sa ostvarenim prometom od 42,8 miliona evra čime je nastavljen višegodišnji trend odumiranja aktivnosti na ovom tržištu, ako zanemarimo oporavak iz 2019. kada je država kupovala akcije Komercijalne banke (KMBN)

Belex u 2020. pao 6,6%, promet na rekordno niskom nivou

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 6,6 odsto, a ovaj pad bi verovatno bio oštriji da najveći portfeljni investitori krajem godine nisu "našminkali" cene nekolicine najznačajnijih pozicija u portfeljima.



Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbija (NIIS) sa realizacijom od 841,9 miliona dinara i padom cene od 14 odsto, a sledila je Komercijalna banka sa prometom od 633,2 miliona dinara i padom vrednosti od 1,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Metalac je ostvario promet od 327,9 miliona dinara, uz minimalnu negativnu promenu. Gubitnik godine među akcijama iz indeksne korpe bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je oslabio 40,5 odsto čime se tržišna kapitalizacija ovog najvećeg domaćeg građevinara spustila na oko 37 miliona evra.

Skromne dobitnike na tržištu predvodio je Impol Seval (IMPL) sa skokom od 6,5 odsto, sledio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) sa pozitivnim prinosom od 3,8 odsto, te Messer Tehnogas (TGAS) sa rastom od 2,8 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza vesti sa berze 2020 momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana