Tekst objavljen: 06.02.2023 12:30        


Snažan rast svetskih i regionalnih tržišta kapitala u 2023. preneo se i na Beogradsku berzu, ali nešto slabijim intezitetom s obzirom da je ova korpa najlikvidnijih akcija na domaćem tržištu od početka godine u plusu oko pet procenata

Belex u 2023. zaostaje za regionalnim i svetskim indeksima


Delimičan razlog za ovakve okolnosti jeste nelikvidnost Beogradske berze, a takođe i činjenica da je ovo tržište kapitala u prošloj godini zabeležilo neznatni plus od pola procenta, dok je velika većina svetskih berzi pretrpela korekcije dvocifrenim stopama.



Protekla sedmica donela je rast Belexu od dodatnih 1,6 odsto, pre svega zahvaljujući rastu Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) i Dunav osiguranja (DNOS) koji su registrovali pozitivne promene od tri i dva odsto, respektivno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naftna industrija Srbije (NIIS) je takođe bila na strani dobitnika ali sa skromnom pozitivnom promenom od 0,7 odsto, s obzirom na povećanu ponudu na ovoj hartiji koju generišu domaći penzioni fondovi.

Očekuje se da bi domaće kompanija trebalo da objave godišnje rezultate poslovanja tokom februara i marta što bi moglo da donese nešto intezivniju investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex 2023 svetske berze Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana