Tekst objavljen: 15.04.2024 12:15        


Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex15, dostigao je danas nivo od 1.002,9 poena, što je prvi put nakon septembra 2008. godine da je ova korpa akcija preskočila baznu vrednost od 1.000 poena

Belex15 dostigao 1.000 poena prvi put nakon 2008. godine


Ovaj reperni indeks domaćeg tržišta akcija lansiran je početkom oktobra 2005. godine, da bi u jeku pomame na tržištu u maju 2007. godine više nego utrostručio vrednost na 3.335 poena.



Svetska ekonomska kriza iz 2008. godine ogolila je sve slabosti domaćeg tržišta akcija te je usledio veliki pad vrednosti praćen brojnim korporativnim skandalima i bankrotstvom velikog broja članica indeksa, mahom banaka. Najnižu vrednost ova korpa akcija dostigla je u martu 2009. godine na 347,5 poena.

U kasnijem periodu indeksna korpa je pretrpela velike promene – brojne banke su nakon stečaja napustile indeks, dok su glavne komponente postale akcije koje su na tržište došle primenom zakona o pravu na besplatne akcije – Naftna industrija Srbije (NIIS) i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I dok su svega dve kvalitetne akcije došle na tržište, veliki broj je išao u suprotnom smeru pa je indeksna korpa vremenom sve teže popunjavana.

Trenutno, indeks akcija Belex15 sastoji se od svega devet članica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana