Tekst objavljen: 27.06.2022 12:30        


Nakon što je od petka obustavljeno trgovanje prioritetnima akcijama Komercijalne banke (KMBNPB), Beogradska berza je donela odluku da se od sutra obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke (KMBN)

Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke


Ova odluka doneta iz istog razloga odnosno zbog nastanka okolnosti "koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti".



Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je NLB stekao preko 90 odsto kapitala banke, sporna je utvrđena cena za prioritetne akcije. Sama banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Komercijalna banka trgovanje akcijama obustava trgovanja Beogradska berza NLB Komercijalna banka vesti sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana