Tekst objavljen: 01.03.2021 16:30        


Poslednja sedmica februara donela je blagi pad domaćeg tržišta nakon dve vezane sedmice rata. Ukupan promet, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 1,6 milijardi dinara (13,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio za trećinu procenta na 745,6 poena

Blagi pad Belexa na kraju februara

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je blago porasla na 3.190 dinara uz promet od 22,5 miliona dinara. Novi većinski vlasnik ove banke, slovenački NLB, predstavio je strateški plan po kojem se očekuje profit od 100 miliona evra u 2024. godini. Prioritetne akcije istog emitenta (KMBNPB) skočile su 12,8 odsto na 1.185 dinara u očekivanju zvanične ponude za preuzimanje. NLB trenutno ne poseduje nijednu akciju u ovoj emisiji prioritetnih akcija.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) ojačale su 0,8 odsto na 633 dinara uz skroman promet od 3,6 miliona dinara. NIS je u petak objavio gubitak za 2020. od 7,6 milijardi dinara uz pad prihoda od 32 odsto, pre svega usled oštrog pada cene sirove nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) okončale su nedelju na nivou od 2.454 dinara uz promet od 2,8 miliona dinara. Većinski vlasnik kompanije, kragujevački Agromarket, objavio je nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a prilično je izvesno da će nakog toga uslediti i krajnja konsolidacija vlasništva putem prinudnog otkupa.

Globos osiguranje (GLOS) je drugu nedelju zaredom predvodilo dobitnike, ovaj put skokom od 13,9 odsto na 590 dinara. Trenutna cena Globosa je 46 odsto iznad cene u nedavno sprovedenoj ponudi za preuzimanje u kojoj većinski vlasnik nije uspeo da preskoči prag od 90 odsto vlasništva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum belex februar pad belexa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana