Tekst objavljen: 18.04.2022 12:50        


Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) zainteresovana je za preuzimanje većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) i u vezi sa tim u kontaktu je kako sa Vladom Srbije tako i sa većinskim vlasnikom NIS-a, ruskom državnom kompanijom Gazprom Neft, saznaje Demostat

Demostat: Azerbejdžanski SOKAR kupuje NIS?


Izvor Demostata ističe da bi u slučaju da do takve situacije mora da dođe i Moskvi odgovaralo da SOKAR otkupi akcije koje u NIS-u poseduje Gazprom Neft.



"Azerbejdžan i Rusija imaju veoma dobre diplomatske odnose. Takođe, SOKAR ostvaruje veoma plodnu saradnju sa ruskim naftnim i gasnim kompanijama. Ako bi Gazprom Neft prodao NIS azerbejdžanskoj kompaniji to bi na drugoj strani mogao da kompenzuje kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOKAR-om", objašnjava sagovornik Demostata.

On navodi da bi i Zapad mogao biti zadovoljan ovom transakcijom jer Azerbejdžan ima dobre odnose i sa SAD, a Zapad bi pride posao mogao da prikaže kao svoju pobedu u okviru kampanje za nanošenje ekonomske štete Moskvi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Demostat se obratio i Vladi Srbije i NIS-u sa pitanjem da li se pregovara o preuzimanju većinskog paketa akcija u kompaniji ali nije dobio odgovor.

Akcije NIS-a na Beogradskoj berzi skočile su na ovu vest 3,3 odsto na 570 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 92,9 milijardi dinara (oko 790 miliona evra) što je niže od cene koju je Gazprom platio prilikom privatizacije 2008. godine (400 miliona evra za 51 odsto akcija).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) SOKAR kupovina NIS-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana