Tekst objavljen: 21.02.2022 14:30        


Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je znatan oporavak poslovanja u protekloj godini uz unapređenje većine operativnih i finansijskih pokazatelja, objavila je danas kompanija na predstavljanju godišnjih poslovnih rezultata

Dobit NIS-a u 2021. godini 21 milijarda dinara, najbolji rezultat od 2018.


Doprinos uspešnoj poslovnoj godini dala je pre svega visoka cena sirove nafte s obzirom da je prosečna cena Brenta bila za 70 procenata veća i iznosila je 70,73 dolara po barelu. Takođe, zamah dobrim rezultatima dala je i veća potrošnja motornih goriva na domaćem tržištu od 12,4 odsto (4,3 odsto više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu), dok je rast maloprodajnog tržišta iznosio devet odsto, neznatno premašivši nivo od pre pandemije.



Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, skočio je 3,4 puta na 53,2 milijarde dinara, a bio je i iznad rezultata ostvarenog u 2019. godini (44,5 milijardi dinara). Neto dobit dostigla je 21,0 milijardu dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 7,6 milijardi dinara, dok je samo poslednjem kvartalu ostvaren krajnji rezultat od 7,6 milijardi dinara. Oporavak neto margine bi bio još izraženiji da nije nastavljen trend rasta troškova amortizacije.

Operativni novčani tok (OCF) porastao je 42 odsto na 42,2 milijarde dinara, dok je CAPEX bio za petinu manji i iznosio je 20,2 mlrd dinara. Kompanija u tekućoj godini planira povećanje ulaganja na oko 25 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa pala je pet odsto, obim prerade je porastao devet odsto, dok je ukupan promet naftnih derivata skočio za 14 odsto.

Zaduženost kompanije prema bankama ostala je na nepromenjenom nivou od 589,9 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana