Tekst objavljen: 12.11.2019 12:30        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za treći kvartal koji su pokazali da je ublažen pad najvažnijih pokazatelja iz prvih šest meseci

Dobit NIS-a u devet meseci 10,7 mlrd RSD, pad od 50,7%

NIS je u trećem kvartalu ostvario neto dobit od 7,5 milijardi dinara, što je pad od 26,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Neto dobit u periodu januar-septembar dostigla je 10,7 milijardi dinara, što je slabije za 50,7 odsto u odnosu na isti period 2018. Ključni pokazatelj profitabilnosti, profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pao je u prvih devet meseci 25,7 odsto na 31,2 milijarde dinara.



Proizvodnja nafte i gasa bila je manja za 3,4 odsto i dostigla je 965 hiljada uslovnih tona, što je bolje od plana uprave, dok je prerada bila manja za 16,9 odsto i dostigla je 2,3 miliona tona. Promet je bio niži za 5,1 odsto i iznosio je 2,6 miliona tona uz pozitivan doprinos maloprodaje (rast od pet odsto) i inoaktiva (rast od 17 odsto). Glavni razlog pada prerade i prometa jesu remont i modernizacija Rafinerije Pančevo radi sprovođenja projekta „Duboka prerada“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

CAPEX je porastao u odnosu na prošlu godinu 6,2 odsto na 29 milijardi dinara, pre svega usled povećanih ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i projekat "Duboka prerada".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Akcije NIS Naftna industrija Srbije (NIS) Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana