Tekst objavljen: 27.05.2019 17:20        


Protekla sedmica donela je neznatan oporavak domaćeg tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju dostigao 810,4 miliona dinara (6,9 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,1 odsto na 732,7 poena.

Dominacija Tehnogasa, Belex u laganom plusu

Messer Tehnogas (TGAS) bio je najprometnija akcija sa realizacijom od 55,3 milion dinara, mahom zahvaljujući nekolicini velikih transakcija na ceni od 12.000 dinara. Ovo je najviša cena Tehnogasa još od aprila prethodne godine. Akcije Tehnogasa beleže postepeni uzlazni trend proteklih nedelja, premda je kompanija predložila smanjenje dividende iz prošlogodišnje dobiti sa 500 na 425 dinara po akciji.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su postepeni silazni trend, oslabivši protekle sedmice 0,6 odsto na 721 dinar. Na tržištu sirove nafte, Brent je protekle sedmice izgubio na vrednosti više od 4,5 odsto na 68,7 dolara po barelu. Drugu nedelju zaredom, Metalac (MTLC) je zabeležio solidan promet, ovaj put od 11,2 miliona dinara na ceni od 2.000 dinara. Kao što je poznato, Metalcom se od sredine aprila trguje bez prava na dividendu u visini od 85 dinara po akciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je nastavio negativno kretanje, spustivši se na 785 dinara što je njegov najniži nivo u protekla dva meseca. Na ovaj trend uticali su i rezultati kompanije za prvi kvartal, objavljeni 15. maja, koji su dali naznake poslovanja kompanije u periodu trajanja koncesije. Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) zabeležile su blagi rast protekle sedmice na 2.950 dinara, dok je kompanija najavila istovetnu dividendu kao i prošle godine u visini od 80 dinara po akciji. Na poslednjoj ceni ova hartija nosi prinos od 2,7 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex akcije tehnogasa messer tehnogas BELEX15

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana