Tekst objavljen: 21.08.2023 13:30        


Domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti i treću sedmicu zaredom, i to intezitetom koji nije zabeležen još od početka juna. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,9 odsto na 854,6 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 49,3 miliona dinara (0,4 miliona evra)

Dominacija Tehnogasa uz velike fluktuacije u ceni


Ubedljivo najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je realizovao promet od 31,1 milion dinara, mahom na ceni od 13.000 dinara. Ova velika transakcija zabeležena je u sredu, a zanimljivo je da je prethodno akcija sa nevelikim prometom stizala do 16.900 dinara, što je njena najviša vrednost u poslednjih godinu dana. Tehnogas još uvek nije objavio polugodišnje rezultate poslovanja koji bi mogli imati velikog uticaja na kretanje akcije do kraja godine koja je pre ovog trgovanja uglavnom osciliala oko nivoa od 14 hiljada dinara.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su oporavak uz neveliki promet, stigavši prošle sedmice do nivoa od 713 dinara uz realizaciju od 3,7 miliona dinara. Time se NIS vratio na nivoe gde se nalazio pre objave kvartalnih rezultata poslovanja koji su doneli pad vrednosti. NIS će ove sedmice, 24. avgusta, akcionarima isplatiti dividendu od 143,3 dinara po akciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dunav osiguranje (DNOS) je nastavilo pad vrednosti, spustivši se 4,2 odsto na 936 dinara uz promet od tri miliona dinara. Potkraj sedmice akcije su dobili solidnu podršku na strani tražnje, ali bez većih prometa u nedostatku ponude.

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) skočile su 2,8 odsto na 7.300 dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pao skoro pet odsto na 1.901 dinar, nakon što se ova akcija duže vremena nalazila iznad nivoa od 2.000 dinara. Domaći penzioni fondovi koji su najveći manjinski akcionari kompanije od početka trajanja koncesije svojevrsni su market mejkeri na ovoj hartiji, ali ograničivši svoje delovanje samo na strani kupovine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze messer tehnogas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana