Tekst objavljen: 28.11.2019 13:45        


Republika Srbija kupila je danas na Beogradskoj berzi 34,6 odsto običnih akcija Komercijalne banke (KMBN) koje su se nalazile u rukama EBRD-a i IFC-a

Država kupila 34% akcija Kombanke od stranih fondova

Ove transakcije realizovane su putem blok transakcija u skladu sa uslovima definisanim ugovorom iz 2009. godine. EBRD je prodao akcije po ceni od 4.340 dinara, dok je IFC vlasnički udeo realizovao po ceni od 4.508 dinara. Ukupna vrednost ovih transakcija iznosila je 25,5 milijardi dinara (217,1 milion evra).



Ministarstvo finansija je saopštilo da su ove transakcije realizovane na osnovu prodajne opcije (put opcije) koja je bila definisana ugovorom, a akcionari su ovu opciju aktivirali u martu ove godine. Podsetimo, u junu tekuće godine po istom ugovoru akcije su prodali nemački DEG i švedski Swedfund po ceni od 4.447 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nakon ovih transakcija država će posedovati 83,2 odsto običnih akcija Komercijalne banke čija je privatizacija u završnoj fazi. Prema rečima najviših državnih zvaničnika, sledeći ponedeljak (2. decembar) je postavljen kao krajnji rok za dostavljenje obavezujućih ponuda u prodaji državnog paketa akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Komercijalna banka prodaja komercijalne banke Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana