Tekst objavljen: 28.11.2022 15:30        


Nadzorni odbor Energoprojekt holdinga (ENHL) doneo je odluku da se akcije ove kompanije isključe sa regulisanog tržišta, Prime listinga Beogradske berze, i uključe na kvalitativno niži segment tržišta, Open market

Energoprojekt napušta listing Belexa, novi pritisak na urušenu akciju


Nadzorni odbor ove najveće domaće građevinske kompanije pozvao se u obrazloženju odluke na „značajno izmenjenu vlasničku strukturu kompanije i smanjenu raspoloživu količinu akcija za trgovanje od svega 12,57 odsto, te značajno smanjeni obim trgovine i prometa akcija“.



Akcije Energoprojekta bile su na Prime listingu Beogradske berze od jula 2007. godine, neposredno nakon što su dostigle istorijski maksimum u trgovanju od 3.400 dinara.

Ova kompanija dobila je većinskog vlasnika u liku konkurentske firme Napred u julu 2017. godine putem ponude za preuzimanje kojoj je prethodio niz kontroverzi, među kojima i trgovanje između povezanih lica sa budućim većinskim vlasnikom. Ponuda za preuzimanje po ceni od 1.501 dinar po akciji uspešno je sprovedena, u velikoj meri zahvaljujući prećutnoj podršci države koja ima trećinu vlasništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Energoprojekta napuštaju listing Beogradske berze na nivou od 350 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od svega 3,83 milijarde dinara (32,6 miliona evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energoprojekt belex vesti sa berze Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana