Tekst objavljen: 21.06.2017 12:08        


Elektroprivreda Srbije (EPS) zainteresovana je za kupovinu 41,7 odsto akcija koje italijanska kompanija A2A poseduje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saznaju podgoričke “Vijesti”.

EPS zainteresovan za vlasnički udeo u Elektroprivredi

Iz EPS-a nisu ni demantovali, niti potvrdili ovu informaciju. “Pitanja oko kupovine paketa akcija energetskih kompanija, kao što je EPCG su u nadležnosti resornih ministarstava, pošto se strateške odluke za širenje Elektroprivrede Srbije u regionu donose na nivou Vlade Srbije, koja je osnivač Javnog preduzeća EPS”, odgovorili su iz Sektora za odnose s javnošću EPS-a na pitanja “Vijesti” da li pregovaraju sa A2A o kupovini akcija u EPCG-u. Iz resornog Ministarstva rudarstva i energetike Srbije odgovorili su da nisu nadležni za ovakve planove i da se “Vijesti” obrate Ministarstvu privrede.

Kompanija A2A angažovala je investicionu banku Rotšild da bi do kraja godine prodala udeo u Elektroprivredi. Kao što je poznato, A2A ima mogućnost da, prema aneksu akcionarskog ugovora sa crnogorskom Vladom, između juna i septembra proda 41,7 odsto udela crnogorskoj Vladi za 250 miliona EUR.

Tu opciju (put opciju) je u pregovorima sa Vladom dogovorio novi menadžerski tim koji vodi A2A od 2014. godine. EPS je za kupovinu akcija EPCG-a bio zainteresovan i 2009. godine kada je paket akcija kupila italijanska kompanija. Upravni odbor EPS-a je u martu 2009. dao saglasnost menadžmentu da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3 odsto akcija EPCG-a, ali ipak nije dostavio ponudu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana