Tekst objavljen: 17.07.2017 11:20        


Rejting agencija Fitch u petak je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatska privreda uživa koristi od povoljnih cikličkih kretanja, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 odsto u 2017.

Fitch: Agrokor usporava rast hrvatske privrede u 2017.

Jačanje rasta trgovinskih partnera u regionu, povoljna dinamika plata i zapošljavanja, snažni turistički prilivi i poboljšanje apsorpcije EU fondova rezultirali su realnim rastom BDP-a u 2016. godini od tri odsto (najbrže od 2007), a verovatno će to podupreti ekonomski rast i u 2017, navode u Fitch-u.

Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora uticati na privredni rast.

Agrokor ima vanrednu upravu koju je postavila državna administracija u aprilu, te dug koji je krajem prvog tromesečja iznosio oko 12 odsto hrvatskog BDP-a. U Fitch-u očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji širiti dalje na dobavljače koncerna i banke.

To će, navode, imati uticaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te uticati i na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih tri odsto na ovogodišnjih 2,6 odsto u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitch-u očekuju dalje privredno usporavanje Hrvatske i u 2018.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana