Tekst objavljen: 04.08.2020 12:40        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal i prvih šest meseci koji su očekivano doveli do velikog pada ključnih finansijskih pokazatelja

Gubitak NIS-a u drugom kvartalu dostigao 9,2 milijardi dinara, prihodi pali 48%

Usled velikog pada cene sirove nafte i širenja pandemije, prihod od prodaje u periodu april-jun je oslabio 48 odsto na 33,4 milijarde dinara, dok je neto gubitak iznosio 9,2 milijarde dinara naspram dobitka od 3,1 milijardu dinara u istom periodu 2019. godine.



Prosečna cena sirove nafte u prvih šest meseci bila je niža za 40%, dok je usled vanrednog stanja koje je izazvala pandemija potrošnja motornih goriva bila niža u odnosu na prvih šest meseci prošle godine za 9,7 odsto. Negativan uticaj na poslovanje ostvario je i kurs dolara koji je ojačao u proseku dva odsto u odnosu na isti period lani.

U periodu januar-jun NIS je zabeležio prihod od 85,9 milijardi dinara (pad od 27%), dok je EBITDA pokazatelj potonuo 85 odsto na 2,3 milijarde dinara. Neto gubitak je iznosio 10,2 milijarde dinara u odnosu na dobit od 3,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa je pala samo jedan odsto na 636 hiljada uslovnih tona, dok je prerada usled prošlogodišnjeg remonta u Rafineriji skočila 35 odsto na 1.630 hiljada tona. Promet naftnih derivata je bio viši za dva odsto i dostigao je 1.556 hiljada tona (pad potrošnje od samo dva odsto u drugom kvartalu tumači se pojačanim stvaranjem zaliha). CAPEX je zabeležio pad od 21 odsto na 14,5 milijardi dinara, a kompanija je najavila minamalno smanjenje na nivou godine od 30 odsto.

Ukupan dug prema bankama je porastao četiri odsto na 616 miliona EUR.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitak nis-a vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana