Tekst objavljen: 27.02.2023 14:00        


Kao što je bilo i očekivano, Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je juče odlične rezultate poslovanja za 2022. godinu koja će po svemu sudeći i akcionarima ove kompanije doneti rekordnu dividendu

Koliku dividendu će ove godine primiti akcionari NIS-a?


Dividendna politika NIS-a predviđa da se akcionarima isplaćuje 15 odsto ostvarene dobiti na ime dividende, ali je kompanija zasad taj racio uvek držala na nivou od 25 procenata, uz izuzetak u godini korone.



Ukoliko bi skupština akcionara odlučila da ponovo podeli četvrtinu prošlogodišnje dobiti, akcionari koji bi imali taj status na dan dividende, koji pada deset dana pre održavanja skupštine, mogli bi računati sa dividendom od oko 142 dinara po akciji.

Na trenutnoj ceni od 740 dinara, NIS nosi dividendni prinos od preko 19 procenata što samo po sebi govori o potcenjenosti ove hartije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Manjinski akcionari se nadaju da bi kompanija mogla da isplati i više od 25 odsto prošlogodišnje dobiti s obzirom na prirodu ogromnog prošlogodišnjeg profita i činjenicu da naša zemlja nije uvodila dodatne poreze koji bi opteretile naftne biznise kao što je to bio slučaj u brojnim zemljama. Takođe, većinski vlasnik kompanije, Gazprom, uveliko sprovodi dividendnu politiku kojom se deli polovina ostvarene dobiti.

Koji će iznos prošlogodišnje dobiti pripasti akcionarima biće poznato već u maju kada se objavljuje predlog raspodele dobiti koji je u svim dosadašnjim slučajevima u tom obliku odobravala skupština akcionara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS) dividende

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana