Tekst objavljen: 19.02.2021 13:00        


Protekla trgovačka sedmica donela je oporavak domaćeg tržišta akcija, pre svega usled najave većinskog vlasnika Komercijalne banke (KMBN) da će pokušati da konsoliduje vlasništvo u ovoj bankarskoj ustanovi. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 1,1 odsto na 739,5 poena, dok je ukuapn promet na tržištu dostigao dve milijarde dinara (17,1 milion evra)

Komercijalna banka podigla berzanske indekse

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 7,1 odsto na 3.157 dinara uz promet od 49,2 miliona dinara. Većinski vlasnik, slovenački NLB, uputio je nameru za preuzimanje preostalih 16,8 odsto običnih akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom, a verovatna cena u ponudi će biti ona koja je plaćena državi - oko 3.250 dinara po akciji. Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) predvodile su dobitnike skokom od 9,3 odsto nakon što je NLB uputio nameru i za ovu emisiju akcija koja se u potpunosti nalazi u rukama manjinskih akcionara.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su prošle sedmice 1,3 odsto na 621 dinar. Mediji špekulišu da bi kompanija konačno mogla da prihvati preuzimanje Petrohemije u kojoj ima petinu vlasništva. Takođe, kompanija je najavila da će poslednjeg dana februara predstaviti investicionoj javnosti prošlogodišnje rezultate poslovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) zadržale su se na nivou od 6.500 dinara, ali posle dužeg vremena uz jaku nezadovoljenu tražnju. Od početka godine, nakon prolaska ex-dividend dana, akcije su u minusu 4,4 odsto. Akcije Impol Sevala (IMPL) pale su 1,4 odsto na 3.500 dinara što je njihov najniži nivo u tekućoj godini. Kompanija je najavila da će isplatiti prošle godine odobrenu dividendu 26. februara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze Komercijalna banka momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana