Tekst objavljen: 09.05.2022 15:45        


Beogradski proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), objavio je konsolidovane finansijske rezultate za prošlu godinu koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i njenih zavisnih preduzeća

Konsolidovana dobit Tehnogasa 3,2 milijardi dinara, rast od 34%


Konsolidovani poslovni prihod porastao je 15,7 odsto na 15,2 milijarde dinara što je rekordna realizacija u istoriji kompanije. Kao i proteklih godina, dominirali su prihodi ostvareni od dva ključna klijenta, smederevske Železare i RTB Bora, koji su u protekloj godini iznosili oko 3,0 milijarde dinara.



Konsolidovani poslovni dobitak Tehnogasa u protekloj godini skočio je 27,8 odsto na 3,73 milijarde dinara, dok je usled manjih otpisa i boljeg rezultata iz finansiranja neto dobit skočila 34,4 odsto na 3,22 milijarde dinara.

Kompanija je i na kraju protekle godine ostala izuzetno likvidna sa minimalnim nivoom zaduženosti. Pozicija gotovine i depozita na kraju godine iznosila je 6,30 milijardi dinara što je povećanje od 11,8 odsto na godišnjem nivou.

Kompanije je u godišnjem izveštaju izvestila da je borska topionica 20. aprila ušla u postupak rekonstrukcije što će potrajati do četiri meseca, a tokom ovog perioda postrojenje Tehnogasa takođe neće raditi. Takođe, kompanija je izvestila o poremećaju na globalnom tržištu helijuma zbog čega grupa ima ozbiljnih problema u snabdevanju svojih kupaca helijumom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Tehnogasa skočile su na jučerašnjem trgovanju 1,5 odsto na 14.715 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 15,25 milijardi dinara (129,7 miliona evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza messer tehnogas momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana