Tekst objavljen: 19.04.2017 15:19        


Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je objavio prolećne ekonomske procene prema kojima bi hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini trebalo da poraste 2,9 odsto, čime je revidirao naviše svoju jesenju procenu o rastu od 2,1 odsto. 

MMF podigao procenu rasta hrvatskog BDP-a u 2017.

U 2018. godini ta međunarodna finansijska institucija očekuje blago usporavanje privrednih aktivnosti, odnosno rast BDP-a od 2,6 odsto.

U odnosu na jesenje procene, MMF je podigao očekivanja inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini sa 0,8 na 1,1 odsto, kao i viška u bilansu plaćanja sa 2,2 na 2,8 odsto BDP-a. Za stopu nezaposlenosti u 2017. u MMF-u očekuju da će pasti na 13,9 odsto, odnosno dva procentna poena niže od jesenje prognoze.

U 2018. MMF očekuje dalje spuštanje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj na 13,5 odsto, dok bi se stopa inflacije trebala zadržati na 1,1 odsto, a višak u bilansu plaćanja smanjiti na 1,8 odsto BDP-a. Procene MMF-a ne odstupaju značajnije od očekivanja drugih institucija.

Tako Evropska komisija u ovoj godini očekuje rast hrvatske privrede za 3,1 odsto, dok je vlada budžet za 2017. zasnovala na proceni rasta BDP-a od 3,2 odsto. Najveći rast hrvatske ekonomije, za 3,5 odsto, očekuje Addiko banka, a s procenom rasta od 3,3 odsto, slede Raiffeisenbank Austria i Ekonomski institut Zagreb.

Analitičari Intese Sanpaolo u ovoj godini očekuju, pak, rast hrvatskog BDP-a od 3,2 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana