Tekst objavljen: 06.02.2023 12:00        


Treći mesec zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je rast vrednosti, dostigavši na kraju januara, mereno indeksom Belex15, nivo od 860,3 poena

Nakon skoka u januaru Belex na najvišem nivou od 2009. godine


Ova korpa najlikvidnijih akcija skočila je 4,3 odsto, dostigavši nivo koji je poslednji put viđen u septembru 2009. godine. Ukupan januarski promet, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 1,93 milijarde dinara (16,4 miliona evra).



Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet od 42,5 miliona dinara, dok je Dunav osiguranje (DNOS), koje je prošle godine ponelo epitet najlikvidnije akcije na tržištu, zabeležilo realizaciju od 20,1 milion dinara. Vranjski Alfa plam (ALFA), koji će uskoro napustiti berzu nakon očekivanog sprovođenja prinudnog otkupa akcija, registrovao je promet od 12,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Upravo je Alfa bila najveći dobitnik na tržištu sa skokom od 10,2 odsto, dok su neznatno niži rast registrovali Impol Seval (IMPL), koji je objavio preliminarne godišnje rezultate poslovanja, te Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO). Akcije Dunav osiguranja su dodale na vrednosti 6,2 odsto, dok je NIS skočio nepuna tri procenta.

Retke gubitnike u indeksnoj korpi predvodio je Metalac (MTLC) koji je tokom meseca oslabio 2,5 odsto na 1.636 dinara uz skromne promete. Prethodno, akcije Metalca izgubile su na vrednosti u 2022. godini 9,8 procenata, što je peta godina u nizu kako je ova hartija zabeležila negativnu cenovnu promenu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana