Tekst objavljen: 01.04.2016 9:36        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su stagnaciju domaćeg tržišta akcija, ponovo uz neveliki promet. Ukupnoj realizaciji od 269,7 miliona dinara (2,2 miliona evra) najviše su doprinele državne dužničke hartije, dok se indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno spustio na 608,8 poena.

Nastavak skromnih prometa, stagnacija Belexa

Najprometnija akcija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein koji je ostvario promet od nepunih 11 miliona dinara, završivši sedmicu na nivou od 889 dinara. Gotovo celokupni promet ove hartije ostvaren je sa dva naloga kupovine na početku i na kraju trgovačke sedmice, a ovakva praksa periodičnog trgovanja na ovoj hartiji traje više od mesec dana.

Akcijama Energoprojekt holdinga trgovalo se uglavnom oko nivoa od 1.000 dinara uz ostvaren promet od 8,4 miliona. Najveći domaći građevinar završio je nedelju na nivou od 999 dinar uz blagi rast vrednosti. Naftna industrija Srbije (NIS) registrovala je jednu od slabijih trgovačkih nedelja. Akcije ove kompanije oslabile su na 580 dinara uz promet od nevelikih 7,5 miliona dinara. NIS je ponovo tokom sedmice stizao do psihološke granice od 600 dinara, ali i ovaj put momentum ulagača nije bio dovoljno jak da se ova hartija održi iznad spomenutog nivoa.

AIK banka je protekle sedmice bila u centru pažnje investitora, ali ne toliko zbog prometa od 8,3 miliona dinara koji je ostvaren uglavnom oko nivoa od 1.830 dinara. Većinski vlasnik ove banke, MK grupa, najpre je najavio sprovođenje prinudnog otkupa akcija, da bi ubrzo ovaj proces bio obustavljen usled činjenice da je pred Privrednim sudom pokrenut postupak o zakonitosti utvrđivanja otkupne cene. I Komercijalna banka je bila u fokusu investitora pre svega usled činjenice da je prošle nedelje obelodanjen dugo očekivan poslovni rezultat za 2015. godinu.

Komercijalna je u prošloj godini vršila ispravku problematičnih kredita što je donelo golem minus od 6,3 milijardi dinara, ali je iz banke saopšteno da je u I kvartalu ove godine zabeležena dobit od 1,5 milijardi dinara. Akcije Komercijalne pale su protekle sedmice 1,2 odsto na 1.388 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara. Dobitnik sedmice bila je valjaonica aluminijuma, Impol Seval, koja je skočila skoro 60 odsto na 1.551 dinar uz promet od 1,2 miliona dinara.

Ova kompanija je saopštila da je prošle godine ostvarila rekordnu dobit od 902,3 miliona dinara, dok je tržišna vrednost kompanije nakon prošlonedeljnog velikog skoka tek 1,5 milijardi dinara (11,9 miliona evra). Skok od 6,7 odsto uz promet od 3,8 miliona dinara registrovao je vranjski Alfa plam koji se domogao nivoa od 35.000 dinara.

Ovaj proizvođač peći i štednjaka objavio je da je u 2015. ostvario dobit od 761,2 miliona dinara, što je gotovo nepromenjen krajnji rezultat u odnosu na godinu pre, iako su prihodi porasli 13,5 odsto na 5,3 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana